Gå til sidens hovedinnhold

Aleneforeldre frykter flyttenekt

Artikkelen er over 5 år gammel
INNENRIKS

Oslo (NTB): Barneminister Solveig Hornes forslag om å stramme inn på foreldres mulighet til å flytte med barn etter samlivsbrudd, er et brudd på grunnleggende rettigheter, mener Aleneforeldreforeningen.

Foreningen frykter at en del alenemødre kan bli sittende fast uten mulighet til å forsørge seg eller barna om forslaget går gjennom, skriver Vårt Land.

– Dette er i praksis et flytteforbud for alenemødre. Det vil frata dem grunnleggende rettigheter til å flytte og jobbe hvor de vil, sier generalsekretær Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen om Barne- og likestillingsdepartementets (BLD) forslag til endring av barneloven.

I dag kan mor eller far ta med seg barna og flytte til en annen del av landet uten samtykke fra den andre forelderen, selv om flyttingen skulle komme i veien for samvær.

Horne foreslår to mulige endringer i dagens ordning:

En meklingsplikt ved uenighet og at foreldre må være enige hvis barnet skal flytte til et annet sted i landet, dersom flyttingen fører til vesentlige endringer i samværsordningen. Det er det siste forslaget som vekker harme hos Aleneforeldreforeningen.

– 85 prosent av aleneforeldre er kvinner. De må få ta valgene som skal til for å forsørge seg selv, sier Rusten til Vårt Land.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne skriver i en epost at hun ikke selv har tatt stilling til om mekling eller forbud er det beste.

– For meg er det viktig å sikre barna samvær med begge foreldrene, og dempe konflikter mellom foreldrene som rammer barna, sier hun. (©NTB)

Kommentarer til denne saken