(Ringsaker Blad) Det var Per Andreas Steiro Frøiland fra Stavanger la ut på kajakkpadling på Mjøsa mandag og kom aldri tilbake.

Ulykken preger studentmiljøet i Hamar sterkt.

– Unikt og skjønt menneske

Man har startet en innsamlingsaksjon på nettstedet spleis.no.

– Pengene går rett til Andreas' samboer, Virág Györffy, slik at hun skal slippe å ha økonomiske bekymringer i tillegg til den sorgen hun nå går igjennom, sier initiativtaker Magnus Joakim Myrvang Børresen.

Svært mange har gitt penger til aksjonen. Det overrasker ikke Magnus Joakim:

– Alle som møtte Per vet hvilket unikt og skjønt menneske han var. Han sto på for studentmiljøet og for andre. Han var oppriktig det varmeste mennesket jeg har møtt. La oss som studenter og medmennesker slå ring rundt en av våre egne, skriver han på innsamlingssiden på Spleis.no.

Overfor avisen utdyper han:

– Per Andreas var en gledesspreder uten like. Og han jobbet frivillig for at studentene i Hamar skulle få det bedre.

– Vi møttes ofte på fest, og han brydde seg veldig mye om alle rundt han. Han var et unikt menneske. Helt suveren.

Magnus Joakim har mange morsomme minner, og deler et av dem:

– Siden han var fra Stavanger så var han fascinert av at man hadde mulighet til å gå på ski på Hedmarken. Så han kjøpte seg et par ski og tok på seg skiene og gikk ned til O'Learys i Hamar for å se fotball på puben.

Kajakkulykken på Mjøsa: – Det er utrolig trist

Sørger over samboeren

Samboer Virág Györffy ble overrasket over at man hadde dratt i gang en innsamlingsaksjon.

Nå renner pengene inn:

– Jeg hadde ikke ventet meg dette. Jeg er tom for ord. Folk gir penger og støtter meg, uten i kjenne meg i det hele tatt. Hvordan skal jeg få takket alle disse flotte menneskene?

Hun er i sorg over tapet av sin samboer:

– Han var veldig snill og veldig opptatt av at alle skulle være med. Jeg husker første gang jeg møtte han: Det var møte i studentrådet i Hamar, og blant 50 mennesker var jeg den eneste som ikke snakket norsk. Per Andreas insisterte på at møtet skulle være på engelsk, slik at jeg var inkludert.

– At han nå er borte er et stort tap for meg, for familien, for alle vennene hans, for studentene. Ja, for hele byen, vil jeg si.

Hun forteller om dagen da han omkom på Mjøsa:

– Vi hadde sittet mye innendørs på grunn av dette viruset, og han følte et behov for å komme seg ut. Som menneske var han eventyrsøkende og veldig spontan. Jeg har tenkt mye på om jeg kunne ha advart han mot vinden og mot bølgene, men jeg visste at han var en person som uansett gjorde som han ville, sier Györffy.

– Hva gjør du nå?

– Jeg må ordne en del praktiske ting i mitt eget liv og for hans familie. Også skal jeg delta i en minnesamling på skolen.

– Det er en vanskelig tid.