Gå til sidens hovedinnhold

Ryker det elektive sykehuset for å få Mjøssykehuset til Mjøsbrua?

oa mener

Administrerende direktør Cathrine Lofthus i Helse sør-øst gir tydelig uttrykk for at sykehusstrukturen i Innlandet er en vanskelig kabal. I møte med politisk referansegruppe utfordret hun derfor opprørte ordførere med spørsmålet «hvis man flytter på hovedsykehuset, er da alt løst? Eller kommer da et tydeligere krav fra Elverum og Nord-Østerdalen om å flytte på et annet sykehus?»

Gjøvik-ordfører Torvild Sveen hadde samlet formannskapet til møte for å ha den politiske ledelsen i ryggen da han tre ganger i sitt innlegg gjentok at «det viktigste for Gjøvik er at Mjøssykehuset blir på Moelv». Samtidig påpekte Sveen den uforholdsmessige balansen av arbeidsplasser mellom gamle Oppland- og Hedmark-sida dersom den nye strukturen blir som anbefalt av styringsgruppa for ny sykehusstruktur.

Likevel kunne Sveens innlegg oppfattes som et svar på Lofthus' utfordring; for Gjøvik er det viktigere at Mjøssykehuset blir på Moelv enn å sikre at Gjøvik sykehus blir et såkalt framtidig elektivt sykehus.

På den måten har Gjøvik åpnet døra på gløtt for det som kan vise seg å bli et svært viktig bidrag i det store bildet, for å få et vedtak og politisk ro til å kunne starte utviklingen av den nye spesialisthelsetjenesten i Innlandet. I dette kan det ligge at det elektive sykehuset da forsvinner til Elverum.

Det er ikke helt urimelig å tro at noen har snakket sammen om dette. Trygve Slagsvold Vedum har lovet at Elverum sykehus ikke skal legges ned. Tirsdag snakket Sveens partileder om å inngå en allianse med Gjøvikregionen, og minnet om at det ligger an til ny regjering etter valget. Onsdag er altså både Gjøvik, Hadeland og Valdres klare på sine prioriteringer av Mjøsbrua som det viktigste.

For i ordførerkollegiet i fylket er det også tydelig at ikke alle forstår Vestopplands innvendinger mot anbefalingene, som av noen ble forenklet til «disse ni minuttene» det tar å kjøre fra Mjøsbrua til Moelv.

På Gjøvik sykehus har leger allerede varslet at det elektive sykehuset ikke blir attraktivt. Og akuttsykehuset flytter seg neppe. Men Gjøvik vil selvsagt ikke «gi» bort et sykehus. Spørsmålet er hva som ligger i potten - og hva som betyr mest i lengden.

Kommentarer til denne saken