På tampen av en lang skoleferie var seksten barn fra kommunene Gjøvik og Østre Toten samlet til forskjellige aktiviteter og opplevelser før nytt skoleår. Barna var fra sju til tolv år gamle. Noen av dem var etnisk norske, andre var barn av innvandrere.

Medlemmer fra Rotary i Gjøvik og Østre Toten arrangerte og ledet samlingen, som varte i fem dager, fra 31. juli til 4. august. Den første gangen Rotary arrangerte en slik samling var i 2021, og den viste seg så nyttig og velkommen for barna at vi har gjentatt den de to neste årene.

Aktivitetene var planlagt med det for øye at ungene var av forskjellig alder og forskjellig etnisk bakgrunn. Vi ønsket at de skulle oppleve forskjellige former for friluftsliv, møte andre miljøer enn de ferdes i til daglig, for eksempel komme i kontakt med dyr og natur, og lære å samhandle og motta instruksjoner. Det var også tilstrebet en balanse mellom fysisk utfoldelse og roligere sekvenser. Hver dag var det felles måltider.

Vi hadde base på Hovdetun vandrerhjem, der Turid Mellerud og Lise Sandberg hadde kurs i maling med akrylfarger. Inne i tennishallen rett ovenfor holdt Per Granlund fra Gjøvik tennisklubb tenniskurs. Han var en dyktig instruktør som visste å engasjere ungene.

En dag besøkte vi Øvre Schonhowd gard ovenfor Skumsjøen, hos Bjørg Margit og Johannes Linnerud. De tar også imot praksiselever innenfor tiltaket Grønt Spatak. Der fikk barna innføring i dyr- og gårdsstell, og de fikk mate griser, kyr med kalver, geiter og høner med kyllinger. Barna fikk servert nykokt kjøttsuppe med ingredienser fra gården. Etter lunsj var alle med og plukket blåbær som de lagde sitt eget blåbærsyltetøy av. Det smakte fantastisk til nystekte sveler på tunet.

En annen dag var vi på Trevatn. Vi badet, rodde i båt og fisket abbor. Begge dagene fikk vi fisk. Vi grillet i en lavvo, og vi klatret i en klatrepark.

Vi tilbrakte også en dag i Rambekkvika, hvor vi fikk låne miljøskolen, som administreres av Ung i Gjøvik, i tett samarbeid med Redningsselskapets avdeling Ung Vikodden. Jørgen Skurdal og Mads og Herman fortalte om virksomheten og lærte oss om båtvett og redningsutstyr, og om hvordan vi skal forholde oss til vann. Vi var heldige med været, og vi badet og kjørte båt.

Samlingen ble avsluttet med en dag på Eiktunet med rebusløp, pizza og skattejakt. Vi hadde også en time i snekkerboden der Kjell Roger Hansebråten lærte oss å spikke og bruke tollekniv på riktig måte.

Paul Johan Hveem var der med sin veteran-Chevrolet, og alle ungene fikk seg en kjøretur.

Foruten å lede samlingen bidro klubbmedlemmer med båter, annet utstyr og transport. Men vi møtte også stor velvilje fra andre for å hale i land dette viktige tiltaket. Årets sponsorer har vært Gjensidige med pengegave. Videre har Kiwi Nytorvet sponset oss og gitt masse giveaways som er brukt til premier/gaver til barna. Hovdetun har stilt lokaler til gratis disposisjon, samt at vi har lånt diverse leker og utstyr fra BUA.