Rekordmange skadet seg på fjellet i påsken

Mange skadde: I løpet av påsken har over 150 frivillige i Oppland Røde Kors Hjelpekorps bistått påsketurister i hele fylket. Bildet er hentet fra en tidligere øvelse i Valdres.

Mange skadde: I løpet av påsken har over 150 frivillige i Oppland Røde Kors Hjelpekorps bistått påsketurister i hele fylket. Bildet er hentet fra en tidligere øvelse i Valdres. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I løpet av årets påske har Oppland Røde Kors Hjelpekorps registrert 148 skadde. – Det er ny rekord siden vi begynte registreringa i 2005, sier vaktleder Ove Hagenborg.

DEL

Formiddag andre påskedag melder Røde Kors at de tror det verste er over, og oppsummerer årets innsats.

Antallet skader meldt inn til hjelpekorpset er over dobbelt så høyt som i fjor, da i alt 67 skadde ble registrert i løpet av påsken.

Hagenborg tror de store snømengdene er noe av grunnen.

– Det har vært bra med snø over hele fylket, og mye folk ute alle steder. I tillegg har kulden gjort at føret er skarpt, sier vaktlederen.

Han har selv tilbrakt påsken på vakt, i likhet med i overkant av 150 frivillige fra Røde Kors plassert på 33 ulike vaktstasjoner rundt om i Oppland.

Mange skader seg i terrenget

Flest skader er meldt inn i Sør-Gudbrandsdalen, hvor Røde Kors har registrert 62 skader.

Tett etter følger Valdres, hvor 57 skader er meldt inn i løpet av påskens 12 dager. i Sør-Oppland og Nord-Gudbrandsdalen er henholdsvis 12 og 17 skader registrert.

– Det har vært aller mest brudd og forstuinger. Over 90 av skadene har skjedd i terrenget, og det er da gjerne snakk om voksne menn og kvinner som skader seg på langrennsski, forteller Hagenborg.

Fordelingen mellom voksne og barn, menn og kvinner som har vært utsatt for skader er omtrent lik, forteller vaktlederen.

Når barn skader seg skjer det gjerne i skianleggene. Flere av disse har også egne patruljer, slik at ikke alle skader meldes inn til Røde Kors, opplyser Hagenborg.

Samlet sett har Røde Kors rykket ut til 868 tilfeller av personskader rundt om i Norge i årets påskeuke, ifølge NTB.

Over 80 henteoppdrag

Langfredag var dagen hvor desidert flest var uheldige. Da ble 32 skader registrert rundt om i Oppland, hele 18 av dem i Valdres. Samme dag var Røde Kors ute på 14 henteoppdrag.

I løpet av påsken har rundt 90 personer blitt hentet ut av hjelpekorpset.

– Det har for eksempel vært mange som har fått skuldre ut av ledd, og da blir det naturlig nok vanskelig å ta seg fram selv. I tillegg er noen på hytter hvor de trenger å fraktes til veg av oss, forteller Hagenborg.

Ved inngangen til påsken bisto Oppland Røde Kors også i to leteaksjoner – en på Lesjaskog og en på Valdresflya.

I tillegg ble det satt i gang en leteaksjon på Lena palmesøndag, som ble avsluttet før personell fra Røde Kors var på plass. Alle aksjonene endte godt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken