Gå til sidens hovedinnhold

Røde Kors var klare til å rykke ut da 73-åring ble meldt savnet: – Reagerer på politiets vurdering

Artikkelen er over 1 år gammel

Redalen Røde Kors reagerer på at de ikke ble sendt ut av politiet da en 73-åring ble meldt savnet i Snertingdal.

For abonnenter

Lørdag kveld ble det igangsatt en privat leteaksjon etter en 73 år gammel mann som ble borte fra Snertingdal omsorgssenter. Mannen dro ut på en planlagt kjøretur i en elektrisk scooter i 14.30-tida lørdag, men flere timer senere var han fortsatt ikke tilbake på omsorgssenteret. 73-åringen har Parkinsons sykdom og kan ikke bevege seg mange meterne uten det elektriske kjøretøyet.

Redalen Røde Kors varslet lørdag kveld at de sto klare til å dra ut for å lete etter mannen. De fikk imidlertid aldri melding fra politiet, og rykket derfor ikke ut.

– Vi sender ut mannskaper etter melding fra politiet. Det pleier stort sett å ta kort tid fra en person blir meldt savnet til politiet kontakter oss, spesielt når det er i ferd med å bli mørkt ute. I dette tilfellet hørte vi aldri noe, sier Amund Amble ved Redalen Røde Kors til Oppland Arbeiderblad.

Les også

Nå er den savnede mannen tilbake på omsorgssenteret takket være frivillig leteaksjon

– Pussig at vi ikke ble kontaktet

Redalen Røde Kors reagerer på at de ikke ble sendt ut av politiet. Klokka 00.40 søndag opplyste politiet at de hadde fått melding om en mann som var savnet fra Snertingdal omsorgssenter, men at de ikke hadde kapasitet til å dra ut før vaktskifte på grunn av andre pågående operasjoner i politidistriktet.

– Vi synes det er pussig at vi ikke ble kontaktet. Selv om politiet ikke hadde egne ressurser å sende ut, burde de ha kontaktet hjelpekorpsene. Vi kunne ha organisert søket før politiet rykket ut, sier Amble.

Røde Kors Redalen har ikke vært i kontakt med politiet etter hendelsen, men opplyser at saken blir tatt videre til distriktsrådet for Røde Kors Hjelpekorps i Oppland.

– Distriktsrådet har tett dialog med politiet i slike saker, og de har jevnlige møter hvor de snakker om hva som har fungert og hva som ikke har fungert, forklarer Amble.

Ingen ledige patruljer

Operasjonsleder Atle B. von Obstfelder i Innlandet politidistrikt sier til OA at politiet fikk første melding om den savnede mannen rundt klokka 21.30 lørdag. Det var Snertingdal omsorgssenter som kontaktet politiet.

– Slik jeg forstår det skulle de ansatte lete videre etter mannen og kontakte oss på nytt dersom de ikke fant ham. Vi fikk en beskrivelse av savnede, og avtalte å kontakte omsorgssenteret hvis vi fikk melding om noen som passet beskrivelsen, sier von Obstfelder.

Klokka 22.12 ble det observert en mann som passet beskrivelsen. Et kvarter senere ble det kjent at den observerte mannen ikke var den savnede 73-åringen.

– Utfordringen på dette tidspunktet var at vi ikke hadde noen ledige patruljer i området. Det skjedde en del andre alvorlige ting i Innlandet politidistrikt, og vi hadde allerede sendt en av patruljene i Gjøvik til Gjesåsen i Hedmark for å bistå politiet der, sier operasjonslederen.

Les også

En rekke frivillige søkte etter savnet 73-åring: – De har gjort en formidabel innsats

Hovedregelen er å varsle

– Hvorfor ble ikke Redalen Røde Kors sendt ut for å lete etter savnede?

– Når vi får melding om en savnet person, er hovedregelen at vi varsler hovedredningssentralen. Vi foretar da en felles vurdering, og sender eventuelt ut hjelpemannskaper. I dette tilfellet fikk vi opplyst at omsorgssenteret og de minst 20 frivillige som deltok i søket skulle kontakte oss dersom de trengte bistand. Dette kan være en del av vurderingen som førte til at Røde Kors ikke ble kontaktet.

Operasjonslederen understreker at han ikke var på jobb lørdag kveld, og at det dermed kan være opplysninger i saken han ikke har kjennskap til.

– Mannen som var savnet har Parkinsons sykdom og er helt avhengig av det elektriske kjøretøyet sitt. Var dere kjent med disse opplysningene da dere valgte ikke å sende ut Røde Kors?

– Vi var kjent med at han har sykdommen. Da vi foretok vurderingen, var vi ikke kjent med han ikke er gangbar uten kjøretøyet, sier von Obstfelder.

Ønsker å lære av hendelsen

I 23.30-tida lørdag mottok politiet flere viktige opplysninger om mannen, deriblant at han kjørte et elektrisk kjøretøy som kunne gå tom for strøm.

– Da vi fikk opplysninger om mannens helsetilstand og det elektriske kjøretøyet, innså vi at vi burde ha tilkalt hjelpemannskaper. Mannen ble funnet kort tid etter at politiet mottok disse opplysningene, sier von Obstfelder.

Operasjonslederen har forståelse for at Røde Kors reagerer på at de ikke ble sendt ut.

– Jeg vil oppfordre Røde Kors til å kontakte oss i slike situasjoner, slik at vi kan ha en tett dialog. Jeg håper vi sammen med Røde Kors kan se nærmere på hendelsen og at vi kan lære noe av den. Hvis vi kan forbedre rutinene vi har for meldingsmottak og vurderinger, ønsker vi selvfølgelig det, sier Atle B. von Obstfelder.

Takker de frivillige

Leteaksjonen ble satt i gang etter at Sune-Ero Løkken skrev et innlegg på Facebook om at faren hans var savnet. Innlegget fikk massiv respons og ble delt over 400 ganger. Flere av dem som så innlegget dro til Snertingdal for å lete etter mannen. Rundt midnatt søndag ble han funnet ved gokartbanen i Elvedalen. Ifølge de frivillige på stedet hadde mannen veltet scooteren han kjørte og blitt liggende i skogkanten ved gokartbanen. Han ble tatt hånd om av helsepersonell på stedet.

– Uten de frivillige hadde pappa aldri blitt funnet. Jeg har jammen meg mange gode venner og bekjente, sier Sune-Ero Løkken til Oppland Arbeiderblad.

73-åringen var tilbake på omsorgssenteret i Snertingdal søndag.

– Han har det bra, men er litt nedkjølt og forslått. Han husket ikke selv hvor lenge han hadde vært ute, sa Løkken søndag.

Kommentarer til denne saken