Gå til sidens hovedinnhold

Aasrud overtar for Giske som Aps finanstopp

Artikkelen er over 3 år gammel

Rigmor Aasrud fra Gran på Hadeland overtar etter Trond Giske som Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson. Samtidig mister Giske plassen i Aps sentralstyre.

Trond Giske ble Aps finanspolitiske talsperson etter valget i fjor høst, men stilte i kjølvannet av varslingssakene om ham denne posisjonen til rådighet. Han trakk seg også som nestleder i partiet.

Ifølge Dagens Næringsliv var Giskes verv i sentralstyret knyttet til hans posisjon som nestleder. Da da han trakk seg fra dette, mistet han også plassen i sentralstyret, ifølge avisen.

Onsdag ble det også klart at Giske fra begynnelsen av denne uken er sykmeldt i to nye uker. Det opplyser hans rådgiver Bård Flaarønning til Dagbladet. Giske ble først sykmeldt fredag 22. desember.

Aps stortingsgruppe har besluttet at Giske blir medlem av familie- og kulturfraksjonen.

Partiet har også bestemt at tidligere statsråd Rigmor Aasrud fra Oppland blir leder av Aps finansfraksjon på Stortinget og finanspolitisk talsperson.

Dyktig politiker

– Rigmor Aasrud er en erfaren og dyktig politiker som vil lede Arbeiderpartiets finansarbeid på en god måte, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Aasrud var fornyings-, administrasjons- og kirkeminister i Stoltenberg II-regjeringen og har ledet Arbeiderpartiets kommunalfraksjon siden høsten 2017.

Marianne Marthinsen måtte mot sin vilje gi fra seg vervet som finanspolitisk talsperson til Giske etter Aps katastrofevalg i fjor høst. Kort tid etter sluttet flere sentrale Ap-rådgivere på Stortinget.

Overrasket

– Kom det overraskende på deg å bli utnevnt til finanspolitisk talsperson, Rigmor Aasrud?

– Ja, det gjorde det.

– Måtte du ha betenkningstid?

– Ja, det har jeg gjort i alle sammenhenger, også nå. Dette er en krevende oppgave, men det var hyggelig å bli spurt. Jeg ser på det som en tillitserkæring fra gruppa, og gleder meg til å ta fatt på nye oppgaver.

Ikke tenkt på

– Hva tenker du om at du overstar rollen etter Giske?

– Det har jeg ikke tenkt noe på. Man trengte en ny finanspolitisk talsperson, og så er saken med Giske taklet av andre enn meg.

– Hva blir viktig for deg i denne stillingen framover?

– Det er mange oppgaver som skal løses og det er selvsagt viktig å ha oversikt over alle saker som ligger i Finanskomiteen. Jeg skal jobbe sammen medmange dyktige folk og har god tro på at vi skal komme oss gjennom dette på en god måte.

– Blir jobben din å være vaktbikkje?

– Nei, jeg betrakter ikke dette som en vaktbikkjejobb. Vi skal være konstruktuive når vi lager statsbudsjett, samtidige som vi skal være kritiske når regjeringen gjør ting vi er uenige i, svarer Rigmor Aasrud.

Mange rokeringer

Giske-saken utløser en rekke rokeringer i stortingsgruppen til landets største parti.

Ny leder for kommunal- og forvaltningsfraksjonen blir Eirik Sivertsen fra Nordland. Han ledet Aps transportfraksjon fra 2015 til 2017 og satt før det i kommunalfraksjonen.

– Sivertsen har bred politisk erfaring og vil gi kommunalfraksjonen ny bredde, sier Støre.

Ny innvandringspolitisk talsperson

Stortingsgruppa har også utnevnt Masud Gharahkhani fra Buskerud til ny innvandringspolitisk talsperson. Han har bakgrunn fra lokalpolitikk i Drammen.

– Gharahkhani er en politiker med innsikt og erfaring som vil markere Arbeiderpartiets verdier og politikk på dette området, sier Støre.

Samtidig går Svein Roald Hansen fra Østfold fra arbeid- og sosialfraksjonen til finansfraksjonen, Eigil Knutsen fra Hordaland går fra finansfraksjonen til arbeids- og sosialfraksjonen, Jorodd Asphjell fra Sør-Trøndelag går fra kommunal- og forvaltningsfraksjonen til utdannings- og forskningsfraksjonen, og Jette Christensen fra Hordaland går fra utdannings- og forskningsfraksjonen til utenriksfraksjonen.

Kommentarer til denne saken