Gå til sidens hovedinnhold

Rett til å gå på nærskolen din, men frihet til å velge annerledes

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For syv år siden skulle jeg bestemme meg for hvilken videregående skole jeg skulle gå på. Jeg er så heldig at jeg har vokst opp i et av de områdene i Innlandet som har alltid har hatt mulighet til å velge mellom flere videregående skoler. Faktisk er det hele fire veldig gode og veldig forskjellige videregående skoler å velge mellom på Hedmarken. Det ga meg mange valgmuligheter, og at jeg etter hvert havnet på den skolen jeg gjorde, har vært helt avgjørende for hvor jeg er i dag, og for at jeg hadde det så bra på videregående.

Denne muligheten har ikke alle elever i Innlandet. Ganske langt i fra faktisk, for med våre enorme avstander, både i kilometer og antall elever, er mulighetene til elevene her ganske sprikende. Geografien vår gjør at de aller fleste elevene i Innlandet velger nærskolen sin. Det vil de etter all sannsynlighet gjøre uansett hvilke inntaksregler vi har. De som likevel ønsker å velge annerledes, har som regel gode grunner for det, og den muligheten skal vi gi.

Jeg er glad for at regjeringen nå sørger for at alle elever i Innlandet nå får mulighet til å søke på den videregående skolen de selv ønsker, samtidig som de bevarer retten til å få gå på nærskolen. Vi må alltid huske på hvem skolen er til for, og elever som skal velge videregående, er gamle nok til å få velge selv. Friheten til å velge selv, kan for mange være selve motivasjonen for å i det hele tatt velge å starte på videregående skole. Det skal vi ta på alvor

I sommer kunne vi lese om Harald fra Gjøvik, som hadde kommet inn på det OA da valgte å kalle for Innlandets eliteskole, nemlig Gjøvik videregående skole. Her var det så høyt snitt at mange av vennene hans ufrivillig måtte ta buss til andre skoler i samme region, mot sin vilje. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lenge ropt om at med fritt skolevalg, vil elever måtte busses rundt omkring i fylket vårt mot sin vilje. Det har de nå bevist at de får til med sitt såkalte nærskoleprinsipp, så jeg er glad for at regjeringen nå rydder opp.

At elever må ufrivillig ta buss til skoler de ikke ønsker å gå på, handler om at tilbudsstrukturen vår ikke er riktig dimensjonert og ikke harmonerer med hvor elevene faktisk søker seg. Det er vårt ansvar som fylkespolitikere å rydde opp i, og det handler beviselig ikke om hvilken inntaksordning vi har.

Fritt skolevalg fungerte godt i Oppland, og jeg er sikker på at det vil fungere godt i hele Innlandet, og i hele Norge også. Hvilken videregående skole elever skal bruke tre år av livet sitt på, er et av de viktigste valget de tar i ungdomstiden, og de viktigste valgene i livet – de tar vi selv.

Kommentarer til denne saken