Jeg tror ikke så mange menn føler seg hjemme hos vanlige frisører lengre. Mange av de har veldig feminine salonger. Her er det ikke slik. Her hos oss, her er mannen velkommen, sier Thor Åge Olsby.

Totningen er utdannet herrefrisør men kaller seg naturlig nok barberer. Han har et års tid drevet Cut Throat Barbershop i Hamar sentrum. Der har han spesialisert seg på skjegg og hår – altså stell av hodet til menn. Og, du har sikkert fått det med deg. Men menn med skjegg er en trend, en trend vi alle håper skal bli værende en stund. Olsby opplever en enorm pågang av kunder.

 

– Det er helt fullt her de siste fire ukene inn mot jul, sier barbereren.

En av dem som naturlig nok går til en skikkelig barberer når han skal stelle ansiktet sitt er innehaveren av Norges aller beste skjegg. Reinsvollingen Nils Kåre Fugelsnes fikk nylig den ærerike tittelen under en seanse i oslobyen, og han sverger til skikkelige fagfolk når noen skal nærme seg skjegget med saks. Han har besøkt Olsby på Hamar omtrent en gang i måneden det siste året.

– Hver fjerde eller femte uke, det er det vi anbefaler for stuss og stell, sier barbereren.

 

Han har faste kunder som kommer for glattbarbering, og har kunder som kun vil klippe håret, men det er skjeggmoten til dagens ofte unge menn som sikrer ham en stri strøm av stadig nye kunder.

– Det er utfordringen med slike trender at de blir borte like fort som de kommer, men det ser ut til å ha fått fotfeste i hele verden, sier Olsby.

Olsby har selvfølgelig bygd seg en ordentlig barbershop. Det oser mann av lokalene og klassiske maskuline symboler både kundene. Gulvet har selvfølgelig sjakkmønster og en motorsykkel står rett innenfor inngangen.

– En Honda, sier Olsby raskt, rett etter at artikkelforfatteren nesten fornærmer han ved å nevne et annet motorsykkelmerke.

Innehaveren har vært på litt reiser over dammen og hentet inspirasjon til interiøret, og også tatt med seg enkelte objekter i interiøret.

 

– Her føler menn seg velkomne, konstaterer barbereren.

For Fugelsnes fra Reinsvoll handler det om at han hadde lyst på skjegg. Han, som mann, hadde lyst til å la skjegget vokse, kanskje for å vise at han var mann, men ikke nødvendigvis.

– Mannsrollen er veldig annerledes og feminisert enn det var tidligere. I dag har ofte mannen ikke tillatelse til å bære sitt eget skjegg, sier han.

Det hjelper på at kona Hilde også syntes det var fint da, men det er altså ikke avgjørende.

– Jeg synes en mann skal få lov til å bestemme selv om han vil ha skjegg eller ikke. Men ja, jeg liker det godt jeg, sier hun og titter bort på mannen sin.

 

Vi er nemlig en liten tur hjemme hos ekteparet på Reinsvoll også, og her er det lite som minner om de tradisjonelle skjeggmytene i interiøret. Det er ingen Harley Davidson i garasjen engang, ingen store reklamer for verken whisky eller rom på veggene i stua. Det er til alt overmål hvit duk på bordet.

– Nei, jeg har vell ikke forandret noe på livsstilen eller noe annet, selv om jeg har skjegg, sier Nils og ler.

Han er derimot begunstiget med meget gode gener og 42-åringen har både svart hår og skjegg i tykt og tett beskaffenhet der han måtte ønske.

– Begge foreldrene mine hadde mørkt hår langt opp i årene, sier han.

Skjegget vokser også meget raskt og hans tredagers skjeggstubber kan nok minne om helskjegg for de fleste andre.

– Selv om jeg er glattbarbert har jeg en tydelig markering av hvor skjeggveksten er. I militæret måtte jeg ofte barbere meg tre ganger om dagen, sier Fugelsnes.

Han startet å spare til lengre skjegg for omtrent akkurat et år siden. Norgesmesteren oppfordrer menn til å ha litt tålmodighet når de sparer til skjegg og å oppsøke fagfolk for å få både råd og stuss og stell når det kreves.

– Vi opplever at en del venter litt for lenge med å komme til oss, sier derimot barberer Olsby.

Totningen mener menn med tanke om å ha lengre skjegg bør få hjelp til å forme det tidlig og også ha en plan for hvordan de vil at skjegget skal se ut. Ja, og har du litt skjegg skal det se ordentlig ut. Det får du best til om du behandler det riktig.

– Det er veldig individuelt hvor mye tid en velger å bruke på skjeggpleie. Man finner fort ut hva som er best for sitt skjegg. Noen vasker det samtidig som man dusjer og ferdig med det, sier Fugelsnes.

Det er nok ingen tvil om at han er av dem som legger litt mer arbeid i skjegget og kona får sjelden speilet på badet for seg selv på hektiske morgener.

– Det blir litt produkter også, men nå har jeg jo fått masse i forbindelse med at jeg ble norgesmester. Jeg får også masse henvendelser om å prøve ut nye produkter, sier Fugelsnes.

Under psudonum legger han ut mange tips og råd til vordende skjeggmenn på Instagram. Og selv om vi i avisen sjelden eller aldri legger ut lenker eller informasjon om hva folk kaller seg i sosiale medier føler vi det er viktig for denne sakens innhold å nevne at Nils på Instagram kaller seg dr. lovebeard.

– Kombinasjoner av navnet mitt var opptatt allerede, og andre ting jeg prøvde også, forsøker han å unnskylde seg med.

42-åringen forteller at han det å ha skjegg er veldig sosialt og han får masse oppmerksomhet fra selv ukjente på grunn av skjegget. Da handler det mest om kommentarer fra dem som synes det er spesielt fint.

– Ja og damer liker det. Det har jeg fått erfare, sier han, og ser bort på kona.

– Vi har vært gift såpass lenge at jeg føler meg trygg, svarer hun og ler.

Det har selvfølgelig noen utfordringer også, slik i hverdagen altså.

– Alle i familien har blitt vant til at Nils spiser alt med kniv og gaffel, uten unntak, sier Hilde.

Og for dere movemberkara med mindre mustasjeerfaring, majones skal alltid under kjøttpålegget – aldri oppå. Softis spises i beger. Makrell i tomat kan med fordel unngås. Flakne wienerbrød kan andre spise, det samme med skolebrød som drysser kokos. En må være ekstremt forsiktig med glidelåsen øverst i jakka og på frosne dager skal en se opp for istapper i skjegget.

– Men jeg slipper for alltid å kneppe øverste knappen i skjorta og menn med skjegg trenger ikke bruke slips. Jeg tror faktisk at slips er en erstatning for skjegg hos menn, sier Fugelsnes.

VIKTIGE TIPS

Skjeggsjampo

Hårsekkene i ansiktet produserer mye mindre fett enn i hodebunnen, derfor bør man bruke en mild sjampo, ellers får en veldig tørr hud under skjegget. Noe som fører til kløe og kanskje flass. Det er også mulig å bruke en egen skjeggbalsam etter vask.

Skjeggolje

Det tilfører skjegget fuktighet og glans. Skjeggolje lindrer også kløe, som noen får mens de sparer til skjegg. Oljen masseres inn i skjegget og også i huden under skjegget.

Skjeggbalm

Kan brukes til å forme et stritt skjegg slik at det ser mer velstelt ut.

Skjeggbørster/kam

Det finnes mange ulike kammer og børster og noen sverger til andre materialer enn plast. Trekam med villsvinbust er populært. Brukes til å forme skjegget. Børster kan være bra for å fordele oljen og løse ut eventuelle floker.

Mustasjevoks

Har de en litt større bart kan en bruke voks for å forme den slik du ønsker.