Frikjent for å knivstikke svigerfar i gravfølge

ÅSTEDET: Her, utenfor kapellet på Gjøvik sykehus, valgte tre menn en gravferdsseremoni som anledning til å slåss. Foto: Morten Høitomt

ÅSTEDET: Her, utenfor kapellet på Gjøvik sykehus, valgte tre menn en gravferdsseremoni som anledning til å slåss. Foto: Morten Høitomt

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Det endte med blodsutgytelse da flere frammøtte i en muslimsk begravelse barket sammen.

«Situasjonen var kaotisk», skriver Gjøvik tingrett i en fersk dom.

En mann i følget fikk en bit av nesen skåret av. Retten finner det ikke bevist utover enhver rimelig tvil hvem som brukte kniven, men konstaterer at det var en av to brødre. Den ene var tiltalt i saken – den andre tok på seg skylda da han vitnet i hovedforhandlingen.

Dermed endte det med frifinnelse.

«I denne saken mener retten det er åpenbart at enkelte av vitnene holder tilbake opplysninger og/eller bevisst forklarer seg usant», heter det i dommen, som framhever at kulturforskjeller har gjort bevissituasjonen uklar.

Mangeårig feide

Knivstikkingen skjedde utenfor kapellet ved Gjøvik sykehus 24. januar i fjor. Gravfølget startet der med vasking av avdøde, etter muslimsk skikk.

Om lag 15 personer var samlet. Det oppsto munnhoggeri mellom fornærmede og de nevnte brødrene, og det utviklet seg til håndgemeng med både knivbruk og andre fysiske maktmidler.

Tiltalte hevdet i retten at han selv ble rispet med kniv av fornærmede, som er hans svigerfar.

De to har for øvrig hatt et problematisk forhold i flere år. Begge har anmeldt hverandre en rekke ganger, gått med voldsalarm på grunn av hverandre og hatt besøksforbud overfor hverandre.

Flere versjoner

Tiltaltes bror har sagt i politiavhør at han så fornærmede trekke kniv mot broren, og at han selv slo fornærmede. Han har opplyst at han hadde en ring på fingeren som han mente kunne ha forårsaket neseskaden.

I hovedforhandlingen i slutten av mars i år gikk han lengre. Da hevdet han at han hadde brukt en tapetkniv mot fornærmede, og at broren derfor var klart uskyldig.

Fornærmede opplyste på sin side at han så begge brødrene holde kniver, og at det var tiltalte som slo/stakk ham i ansiktet. Biten av neseryggen hans ble funnet i bilen hans etterpå. I bilen hadde han også gjemt en kniv, men han benektet at den ble brukt ved anledningen.

Holdt innen familien

Krangelen mellom tiltalte og svigerfaren skal gjelde kvinnen de har felles relasjon til: Fornærmedes datter.

«Retten finner sakens faktum uoversiktlig. Saken må forsøkes forstås i lys av en kulturell kodeks, familieforhold, ære og patriarkalske tradisjoner», skriver tingretten.

Et av vitnene i retten for tre uker tilbake fortalte at slåssingen ved kapellet i fjor hadde vært oppe i «eldrerådet» i det arabiske miljøet i Gjøvik etterpå, og at det der ble bestemt at den skulle løses som en familiesak.

Dette kan være en mulig forklaring på at mange av vitnene forklarer seg svært forbeholdent», bemerker Gjøvik tingrett.

Pågrepet av politiet

Da sammenstøtet ved kapellet var over og avdøde var vasket, kjørte følget til kirkegården. Tiltalte sier han forsøkte å ringe politiet underveis for å fortelle at han var blitt angrepet, men uten å komme gjennom på telefonen.

Etter begravelsen skal han så ha vært på vei til politistasjonen da ordensmakten kom ham i forkjøpet: Både han og broren ble pågrepet like etter de forlot kirkegården.

Muslimske gravferdsritualer er blant annet at avdødes kropp vaskes og svøpes i hvitt klede. Det utføres primært av nærmeste familie, foregår på en bestemt måte og ledsages av bønner.

Deretter fraktes båren til gravplassen og senkes i jorden. Alt skjer normalt samme dag. (Kilder: Forskning.no, Ung.no).

Artikkeltags