Rekordvarm april i Oppland

Illustrasjonsbilde, arkiv.

Illustrasjonsbilde, arkiv.

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere målestasjoner satte «pers», og på Gran ble det notert ny fylkesrekord.

DEL

April 2019 går inn i meteorologiske historiebøker som over normalt varm i hele landet. Så varm at rekorder falt i mange fylker, og spesielt én dag: 29. april ble det blant annet satt fylkesrekord i Oppland.

Det var på Gran det var aller varmest i fylket den dagen. Målestasjonen der toppet med 23,5 grader, opplyser Meteorologisk Institutt.

Dermed ble den tidligere fylkesrekorden fra Lillehammer 27. april 1993 slått med 0,1 grad.

Flere lokale rekorder

For øvrig falt lokale aprilrekorder rundt om i fylket den samme dagen i år.

På Østre Toten ble det målt 21,6 grader, i Øystre Slidre 20,8 i Nordre Land 20,6, i Skjåk 17,1, på Dovre 15,6 og på Ringebu 14,9.

Det er altså 26 år siden forrige fylkesrekord. Like lenge er det også siden stasjonene i Øystre Slidre, Nordre Land og Ringebu viste lokale rekorder.

Nest varmest på 119 år

Temperaturen for hele landet lå 3,3 grader over normalen i april i år. Måneden ble den nest varmeste som er registrert i en serie som går tilbake til 1900. Bare 2011 var varmere med, 4 grader over normalen.

Måneden ble også den nest tørreste som er registrer, med 40 prosent nedbør sammenlignet med normalen. Bare 1918 var tørrere, skriver Meteorologisk Institutt i en nyhetsmelding.

Relativt varmest var det i Finnmark og på Vestlandet, med 4–5 grader over normalen på flere stasjoner. Noen stasjoner på Østlandet samt i Troms og Nordland lå fra 1,5 til 2 grader over normalen.

Tørt i Gudbrandsdalen

Det ble satt fylkesvarmerekorder i Oppland, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Sogn og Fjordane og Trøndelag, mens det ble tangering i Buskerud.

Høyeste maksimumstemperatur i landet var 26,2 grader. Den ble registrert 29. april på værstasjonen Hokksund i Øvre Eiker, Buskerud.

Oppland markerte seg også på oversikten over tørreste aprilmåned i år. I Sel og Skjåk kom det 0 millimeter nedbør. Eller med andre ord, ingenting.

Kun to andre målestasjoner i landet hadde null nedbør.

Artikkeltags