Gå til sidens hovedinnhold

Rekordår for Teater Innlandet: Over 35.000 solgte billetter i 2019

Artikkelen er over 1 år gammel

Med over 35.000 solgte billetter i 2019, kan Teater Innlandet se tilbake på et særdeles vellykket teaterår.

Det samlede publikumstallet for Teater Innlandet i 2019 er 35.703. Med en økning fra 2018 på 2776 publikummere, er vi svært fornøyde med 2019, sier Janne Langaas i en pressemelding. Hun var teatersjef ut 2019.

– Ser vi bort fra det første året i Hamar kulturhus, da vi feiret med «Det året det var så bratt» som blant annet gjestet Oslo i to runder, ble 2019 et rekordår. Det er fortsatt slik at vi med de ressurser vi råder over ser publikumstall i størrelsesorden 30.000-35.000 som mest realistisk, fortsetter Langaas.

Les også Terningkast 5

«Kim F. – størst av alt er kjærligheten»: – I en forestilling som handler om homofili og homokamp, er det lett å gå skrullefella

Bredde

Teatret presenterte i fjor fire egenproduksjoner og 10 co-produksjoner. Seks av forestillingene var premierer, fire av disse urpremièrer, noe som gjør Teater Innlandet til et av de teatrene som co-produserer mest.

– Dette gir teatret en unik kunstnerisk bredde. Året 2019 startet der 2018 slapp, med teatrets kanskje viktigste oppsetning. «Kim F» (co-produksjon med Den Nationale Scene) var grensesprengende om homofiles rettigheter. Forestillingen hadde urpremière på DNS 15. desember 2018 og var på turné i Innlandet fra januar 2019. Forestillingen er et sterkt og lekent innblikk i Kim Frieles liv og hennes kamp for kjærligheten og homofiles rettigheter. Anmeldelsene og mottakelsen var svært gode, heter det fra Teater Innlandet som også trekker fram forskjellige prosjekter teateret var involvert i.

– Teatret var involvert i fem forskjellige samarbeid og presenterte seks gjestespill. Av gjestespillene trekkes barneforestillingen «Plutselig barneteater» av Plutselig Barneteater fram, – denne vil de yngste få se mer til i 2020, som en del av teatrets jubileumsgave til Innlandspublikummet, sier teateret som også er stolte over å sjøsatt nyvinningen Zoom INN.

Les også Terningkast 6

Fire sterke, troverdige monologer og stemningsfull kontekst - Steinsrud og co fortjener hele Norge som publikum

«Spesielt i 2019 var høstens scenekunstdager, Zoom INN, hvor teatret laget miniteaterfestivaler i kommunene Elverum, Kongsvinger, Gjøvik og Sel. 30 scenekunstnere/kompanier med tilknytning til disse kommunene deltok med forestillinger og arrangementer for både voksne og barn, støttet av Teater Innlandet. Fire av teatrets egne produksjoner ble også presentert i løpet av markeringsukene. Det ble gjennomført 69 ulike arrangement», heter det i pressemeldingen.

Stabilt

Teater Innlandet skriver videre at statistikken for 2019 viser at teateret har spilt flere forestillinger for flere publikummere og at antall publikum fordelt på de to fylkene har de siste årene vært forholdsvis stabilt.

Publikumstall:

81 åpne forestillinger på turné i Oppland: 8 764 (7 267)

106 åpne forestillinger på turné i Hedmark: 13 422 (10 303)

48 åpne forestillinger på Hamar kulturhus: 6 664 (7 294)

89 Lukkede forestillinger (DKS, barnehager og eldresentre): 4 920 (3 420)

16 åpne forestillinger utenfor Innlandet: 1 933 (4 643)

(I tillegg kommer det vi kaller B-tall, som er Teaterets co-produksjoner vist utenfor Innlandet uten at teatret er involvert i turneen.)

– Vi har siden jeg tok over ledelsen av Teater Innlandet sagt at «alle trenger et spark i sjelen». Det er en visjon jeg er stolt av. Vi skal mer enn å underholde. Underholdning løfter oss opp og setter oss ned der vi er. Kunsten skal løfte oss opp og sette oss ned et annet sted, et sted vi ikke kjente fra før. Vi har ønsket å berøre og bevege publikum, og jeg synes vi har fått det til. Vi har selvfølgelig bommet et par ganger. Det ligger i kunstens natur at man må ta sjanser for å lykkes, og sjanser innebærer noen feilskjær, sier Langaas og fortsetter:

– Men sett i ettertid er jeg like stolt over de forestillingene vi ikke fikk til, for de har vært modige valg som har brakt oss videre. Utallige spennende bekjentskap er stiftet siden 2011, og ringen er sluttet ved at vi også i mitt avslutningsår i stor grad samarbeider med landets og Innlandets beste kompanier og frigrupper. Når jeg nå avslutter min periode som teatersjef har vi spilt til sammen 3 651 forestillinger for 302 474 publikummere. Det er store tall, og det er tall både vi som teater og Innlandet kan være stolte av, sier Janne Langaas til slutt.

Kommentarer til denne saken