(Toten Idag)

– Ukraina-konflikten engasjerer og påvirker oss på mange måter. Vi er forferdet over at et av våre naboland kan gå inn i Ukraina og med makt forsøke å ta over geografiske områder. Vi ser millioner av mennesker i krise og på flukt. Vi vet at norske kommuner gjør seg klare til å ta imot flyktninger, og vi lurer på hva vi kan gjøre for å hjelpe til. Denne kvelden kan gi kunnskap og informasjon om det vi alle prater om akkurat nå, sier Hanne Gihleengen ved Østre Toten folkebibliotek.

Tirsdag kveld arrangerer biblioteket sammen med kommunen og Nav Østre Toten en åpen og gratis temakveld der temaene er Ukraina, kvinner i krig og krise, og frivillig og offentlig innsats for flyktninger lokalt. Arrangementet er støttet av Fritt Ord’s prosjekt «Etterdønninger: Hva kommer etter krig?»

Kåseri

Det vil bli et kåseri ved Kari Egge om kvinner i krig og krise. Hendelsene i Ukraina trigget henne til å skrive dette kåseriet om hvordan krig og krise påvirker kvinner og barn. Kari Egge har jobbet 35 år i 9 ulike land, blant annet 20 år for FN/UNICEF. Hun har ofte vært på jobb i områder der krig eller krise har rammet. Hennes arbeid har særlig handlet om kvinner, barn og kvinnelig lederskap i slike situasjoner.

– Kari Egge ønsker å formidle hvordan store kriser påvirker kvinner og barn. Hun har sett hvordan menn preges av krigsrus, mens kvinner tar på seg en annen type oppgaver og ansvar. Kvinnene går ofte tilbake til et mer tradisjonelt kjønnsrollemønster når store kriser rammer, sier Gihleengen.

Nav og Østre Toten kommune vil fortelle om hvordan situasjonen er lokalt for flyktningene som kommer hit. Det vil bli snakket om hvor mange som kommer til Østre Toten, hvor skal de bo og hva trenger de?

Fellesskap

– Mange lurer jo på om flyktningene får helsehjelp, skolegang og jobbmuligheter, og hva frivillige hjelpe til med. Østre Toten frivilligsentral og Toten statlig mottak er også til stede for å belyse disse spørsmålene, opplyser Gihleengen.

På arrangementet vil det også bli lagt opp til samtale og fellesskap.

– Jeg tror vi alle kan ha behov for å prate om både Kari Egge’s kåseri, og om hva frivillige kan bidra med lokalt for å hjelpe til i denne situasjonen. Vi står midt i en konkret etterdønning etter et krigsutbrudd, og det kan det være godt å drøfte hvordan vi best kan løse utfordringene i fellesskap. Vi håper denne kvelden blir både interessant og nyttig, sier Hanne Gihleengen ved Østre Toten folkebibliotek.