Her om dagen ble jeg gjort oppmerksom på Reinsvoll ungdomsskoles FN-skoleavis. FN-avis er en digital avis hvor elevene får utfolde seg både faglig og kreativt. Tema for FN-avis 2018/2019 er rettigheter, bærekraft og maktforhold i arbeidslivet, og FNs arbeid for dette gjennom ILO. Du finner den på https://skoleaviser.no/reinsvoll-ungdomsskole under tittelen «Vår nåtid, vår fremtid».

Det skal sies at denne type avis er noe mer avgrenset i tematisk innhold enn den skoleavisen jeg var med på å utforme skoleåret 1995/96, og at elevene hadde en tydeligere oppgave denne gangen, men det er lov med en sammenligning likevel. Spesielt siden det ikke er så lenge siden jeg fant igjen en utgave av skoleavisen fra våren 1996, og derfor lett kan sammenligne kvaliteten på de to.

Vel, «sammenligne» blir nesten et hånlig begrep. Det kan ikke sammenlignes. Det er to helt forskjellige verdener. Kvaliteten i innholdet er så hinsides mye bedre i skoleavisen anno 2019 at det nesten er flaut. Dette er knock-out 2019 vs. 1996. Slam dunk. Touchdown. Liverpool mot Reinsvoll IF. Det er litt over 20 år mellom de to avisene, men det kunne like gjerne vært 100. Innholdsmessig kan det ikke sammenlignes. Språkmessig kan det heller ikke sammenlignes. Det er ingenting å sammenligne. Det er to helt forskjellige verdener.

Så, hva har skjedd?

Jo, la meg sette det på kanten; ungdom i dag (tenåringer), sammenlignet med samme ungdom fra -70, -80, og til og med 90-tallet, er kolossalt bedre opplyst om samfunnet (både lokalt, nasjonalt og internasjonalt), og beviset finner du i en slik skoleavis. Ikke bare samfunnsmessig, men de er bedre opplyst i alle krinker og kroker – uansett tema du måtte ønske.

Som teknologioptimist finner jeg en stor grad av svaret på hvorfor det er slik i nettopp bruk av ny teknologi. For å være mer konkret; bruken av ny teknologi og den åpne og frie tilgangen til informasjon som blant annet internett tilbyr, gjør ungdommen i dag til universelle verdensmestere over alle generasjoner ungdom som kom før dem. Så kan man alltids diskutere om det er rett i større eller mindre grad, men jeg mener at i ungdommens kunnskapsnivå i dag så spiller bruk av ny teknologi inn i stor grad. Ungdom i dag kan mer, de vet mer, og de mestrer dagens komplekse samfunn der eldre generasjoner «logger av» (for å bruke et dataord) eller simpelthen ikke mestrer. De har en gryende og stadig økende kunnskapsdatabase i hjernen som alle eldre bare kan misunne dem. Kunnskap finnes bare et sveip unna. Tilgang til kunnskap har de med seg i lommen til enhver tid, i enhver form og fasong. Sammenligningen av to skoleaviser fra to forskjellige generasjoner ungdom viser forskjellen, svart på hvitt.

Og til alle andre generasjoner; dere er ettertrykkelig slått. Dere kan bare innrømme det først som sist. Dere har ingenting å stille opp med mot dagens ungdom. Dere kan surve på Facebook over at dere, når dere var unge, kjørte mer moped, var mer på fest, syklet uten sykkelhjelm og overlevde (gratulerer forresten), så kun NRK på TV, eller proklamere stolt at dere er sjeleglad at dere ikke hadde tilgang til en smarttelefon når dere gikk på videregående – men bare glem det.

Dere er slått, og dere vet det.