Det offentliggjorde kulturminister Abid Raja (V) da han fredag møtte pressen for å informere om regjeringens beslutning i saken.

I forkant var det kjent at Helsedirektoratet anbefalte å si nei til karanteneunntak for de aktuelle verdenscuprennene i langrenn, hopp, kombinert, alpint og skiskyting. Stor bekymring knyttet til risikoen for importsmitte lå til grunn for rådet fra fagmyndighetene.

Regjeringen velger en annen løsning.

Idretten har søkt om unntak fra innreise- og karantenebestemmelsene i covid-19-forskriften for å kunne arrangere verdenscuprenn de kommende månedene. Denne søknaden har vært til vurdering hos helsemyndighetene den siste tiden.

Glad Røste

Alpinrennene i Kvitfjell, Raw Air-turneringen i hopp og verdenscuprennene i langrenn i Holmenkollen er blant arrangementene som sto i fare dersom regjeringen ikke hadde gitt unntak.

Slik situasjonen er i dag, kreves det sju dagers karantene ved innreise til Norge dersom det kan vises til en negativ koronatest. Det ville gjort det svært komplisert for både norske og utenlandske utøvere å skulle delta i de nevnte rennene dersom et unntak ikke hadde kommet.

Skipresident Erik Røste er glad for at regjeringen har vist skiidrettene tillit ved å gi dem karanteneunntak for å arrangere verdenscup de neste månedene.

Den gode nyheten for idretten ble lagt fram av kulturminister Abid Raja (V) på en pressekonferanse fredag. Regjeringen gikk imot anbefalingene fra Helsedirektoratet, som ikke anbefalte unntak fra innreise- og karantenereglene.

Meget ydmyke

– Vi er glade for beslutningen, og vi er glade for tilliten regjeringen har gitt oss. Men vi er også meget ydmyke overfor det ansvaret som ligger foran oss, sa Røste på pressekonferansen.

– Vi har stor forståelse for at dette har vært en krevende og vanskelig beslutning. Og vi er også innforstått med at det er mange forbehold knyttet til denne avgjørelsen, ikke minst når det gjelder de lokale stedene hvor dette skal gjennomføres.

Han mener erfaringer fra nasjonale renn tilsier at det skal være mulig å arrangere verdenscuprenn i Norge uten økt smitterisiko.

– Arrangementene på Beitostølen, Lillehammer og NM-konkurransene i Trondheim viser at dette har fungert i praksis, sier skipresidenten.

Kritisk byrådsleder

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kaller regjeringens beslutning om å innvilge karanteneunntak for verdenscupen på ski for galskap.

Overfor NTB slår han fast at det kan bli aktuelt å stoppe verdenscuprennene i nordiske grener og skiskyting i Holmenkollen.

– Vi vil selvsagt vurdere å stoppe hele arrangementet, men vil først ha dialog med arrangøren. Det handler ikke bare om selve arrangementet og utøvere som kommer fra utlandet, men faren for at publikum trosser rådene og møter opp i området rundt løypa. Det vil være en svært uønsket situasjon, så vi må selvsagt vurdere å avlyse fra kommunens side, sier Oslos byrådsleder Raymond Johansen til NTB.