Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen prioriterer ikke Oppland

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Snart kan Høyre gå inn for et sykehusforslag med hovedsykehus i Brumunddal. Det innebærer i realiteten å flytte tusenvis av arbeidsplasser fra Gjøvik, Toten og Lillehammer til Hamar-området.

Både Lillehammer og Gjøvik har store akuttsykehus i norsk sammenheng. Det er en ekstremt dårlig «deal» å veksle inn disse store sykehusene i et elektivt på Gjøvik og et akuttsykehus på Lillehammer med færre funksjoner enn i dag. Høyres helseminister vil dermed ribbe sykehusene i Oppland for funksjoner og arbeidsplasser, til fordel for nytt hovedsykehus helt inntil Hamar. Dette til tross for at både befolkningsgrunnlaget og avstandene er størst i Oppland.

Helseministeren ville også legge ned Kringsjåtunet. Et viktig tilbud for sårbare barn og unge måtte bort. Flytting av tilbud og arbeidsplasser var som vanlig tenkt sørover mot Hamar, nærmere bestemt Sanderud i Stange. Her klarte heldigvis Ap sammen med Sp, SV og Frp og stoppe nedleggelsen.

I forslag til Nasjonal Transportplan velger Regjeringen igjen å nedprioritere Oppland. Det blir ingen helthetlig utbygging av Riksveg 4 til Gjøvik, ny E6 i Gudbrandsdalen skal fortsatt ende på Sjoa og det blir ikke dobbeltspor lenger enn til Hamar. Høyre mener at jernbanetraseen fra 1894 får være god nok for Lillehammer og Gudbrandsdalen.

Tenk om Regjeringen kunne se investeringene i sykehus og samferdsel i sammenheng? Nytt hovedsykehus inntil jernbanen i Moelv sammen med dobbeltspor til Lillehammer ville gitt en fremtidsrettet sykehusløsning med miljøvennlig transport helt fram til sykehusdøra for både pasienter og ansatte.

Summen av alt dette handler om at Høyre ikke prioriterer vår del av landet. Helsetilbud, arbeidsplasser og investeringsmidler sentraliseres bort fra oss. Det er ikke bra, men desto viktigere er det med en ny Ap-ledet regjering til høsten som vil prioritere Oppland høyere.

Kommentarer til denne saken