Det begynner å haste om du vil sikre deg billetter til dette flotte lokalhistoriske Uddaspillet, basert på vår farfar Frithjof E. Byes romantrilogi Sør i landet nord i sjøen, sier Eva Narten Høberg, styremedlem og ansvarlig for blant annet markedsplassen på arenaen.

Spillet har premiere 8. juni og pågår hver kveld frem til søndag 12. juni.

– Vi må klype oss i armen for å forstå at dette er sant, og tror vår farfar ville vært veldig stolt, sier et av barnebarna Ola Narten Svendsen.

Musikalartist

Nå blir det skuespill av tisdærsforfattern, utbryter søsknene fra Toten, som består av Eva Narten Høberg, Trond og Ola Narten Svendsen. Dette er stort for oss, sier de.

Anniken Ottersen Lindbak også fra Raufoss, spiller rollen som den utstøtte, kloke og tøffe taterjenta Kaisa i Uddaspillet, med den anerkjente svenske skuespilleren Samuel Fröler (Skjærgårdsdoktoren) som medspiller. I tillegg har hun hatt ansvar for å koordinere hest i produksjonen og medvirker også som danser.

Anniken er utdannet musikalartist og holder på med en bachelor i musikkpedagogikk med base på Hamar. Mange kjenner henne som prøysenformidler og jazzsanger i Mjøsområdet. Sist aktuell med forestillingen «Vel møtt igjen – en hyllest til The Monn Keys» for fullsatt sal på Chat Noir Teater i mars, hvor Attitunes DA stod for hele produksjonen.

– Da jeg ble spurt av Eva om jeg hadde mulighet til å bli med, kunne jeg rett og slett ikke si nei, sier Anniken kjapt - dette hørtes så spennende ut! Beskrivelser av de saftige personlighetene, de store kontrastene i samfunnet, kulturhistorien og de dagsaktuelle temaene satte henne mer og mer på tanken om at Frithjof E. Byes arbeid måtte gjøres tilgjengelig for nye generasjoner, og Anniken var ikke det minste i tvil om hun ville være med.

Frem i lyset igjen

Søsknene hadde lenge lekt med tanken om å bidra til at deres farfar Frithjof Eugen Bye, skulle bringes frem i lyset igjen. I 2017 ble disse tankene konkretisert, og deretter stiftet de Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap. Foreningen består av etterkommere etter Frithjof.

En litt vill idé som Ola tidlig kom opp med, var å utvikle Uddaspillet – basert på farfarens roman om skogskjempen Alv Udda. Ideen er nå blitt til virkelighet.