60 nye lærlinger er rekord

INNTAK: 60 nye lærlinger skrev under lærekontrakt med medlemsbedrifter tidligere i uka. Deretter var det besøk i bedriftene.

INNTAK: 60 nye lærlinger skrev under lærekontrakt med medlemsbedrifter tidligere i uka. Deretter var det besøk i bedriftene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

RAUFOSS: Industrien i Gjøvik-regionene setter rekord i inntak av lærlinger. 60 har fått plass av i alt 80 til 90 søkere. Raufoss industrien tar inn de aller fleste.

DEL

Fagkonsulent Asgeir Brennengen ved Opplæringskontoret for industrifag på Raufoss sier fjorårets rekord på 55 lærlinger er passert. De fleste kommer fra Oppland og Hedmark, i motsetning i fjor hvor det var overvekt av vestlendinger.

Raufoss i tet

Opplæringen foregår stort sett over to år. Med 60 i år og 55 i fjor er det enkle regnestykket 115 lærlinger fordel blant medlemsbedriftene i Gjøvik, Land og Toten (GLT-regionen).

Kontoret for industrifag ligger i den tidligere administrasjonsbygningen på Raufoss (bygning 1). Det er ikke så merkelig da 85 av de nevnte 115 er lærlinger i Raufoss industripark, med unntak av noen hos Steertec i Prøvenfeltet og Intek Engineering AS på Sagvoll.

Nammo Raufoss AS har 20 lærlinger. Selskapet har desidert flest blant medlemsbedriftene. Både på Dokka, Gjøvik og på Toten har flere industribedrifter lærekontrakter i yrkesfag.

– De store Gjøvik-bedriftene har også tatt inn lærlinger, det samme er tilfelle på Toten. Mustad Wire AS i Hunndalen (trådtrekkeriet) er ny i år med en lærling, opplyser Brennengen.

Under press

Rekorden på 60 lærlinger blir ikke slått neste år eller i 2019. Fagkonsulenten på Raufoss sier de sliter med tilgangen på ungdom til opplæring.

– Vi har et genialt opplegg for opplæring i yrkesfag. Det forutsetter god tilgang av elever til teknisk, industriell produksjon (TIP) i videregående skole. Det ser ikke lyst ut for de kommende årene. Vi er for eksempel avhengig av to andre års klasser på Raufoss videregående. Av 26 elever i det andre året på Raufoss videregående ble 23 lærlinger i våre medlemsbedrifter. Elevtilgangen til yrkesfag i skolen er noe vi sliter med. Blir det færre klasser får det konsekvenser. Vi ser ikke for oss nye rekorder i antall lærlinger nå som rekrutteringen i skolefaget er under press, avslutter Asgeir Brennengen.

Artikkeltags