Erna har mer i sikte – lover større satsing på lærlingplasser

LOVE MER: Statsminister Erna Solberg lovet enda mer til satsing på lærlingplassser.

LOVE MER: Statsminister Erna Solberg lovet enda mer til satsing på lærlingplassser. Foto:

RAUFOSS: – Vi har økt lærlingtilskuddet fem ganger, men vi kommer til å satse enda mer på fagutdanning, lovet statsminister Erna Solbergunder besøket i Raufoss industripark i går.

DEL

Regjeringen har vært opptatt av å satse på lærlinger i fire års-perioden, fortalte hun.

– Vi har økt lærlingtilskuddet fem ganger allerede. Men vi kommer til å satse enda mer på fagutdanning, selv om vi må ta ett valgløfte om gangen. Det sa vår statsminister under omvisningen i bygning 100 hvor Sintef Raufoss og andre utviklingsselskaper har sin virksomhet.

Må se sitt ansvar

Raufoss industrien vil i høst ha rundt 80 lærlinger fordelt på flere bedrifter. Nammo Raufoss AS er i spissen for inngåelse av lærekontrakter med 25 lærlinger fra høsten.

Statsministeren minnet også om ordningen fra nyttår der entreprenører med oppdrag for over 2,5 millioner kroner plikter å inngå lærekontrakter.

– Bygg og anlegg må ved inngåelse av anbudsoppdrag oppgi antall lærlinger de skal ha.

– For få lærlingplasser i det offentlige skaper problemer. Raufoss videregående har redusert klassetallet fordi det ikke var tilstrekkelig med tilbud i helse- og omsorgssektoren. Hva kan forbedre forholdet?

– Kommuner må se sitt ansvar. Når offentlig bygg skal ut på anbud må entreprenørene oppgi antall lærlinger til prosjektet, på linje med det som skjer i privat sektor. Fylkeskommunen må også jobbe med kommuner for å skape aktiv rekruttering til jobber, svarte statsministeren på spørsmål fra OA.

OMVISNING: Statsministeren får omvisning i lokaler hvor Benteler bygger ut. Adm. dir. Roger Kyseth og prosjektleder Tom Holmgren orienterer.

OMVISNING: Statsministeren får omvisning i lokaler hvor Benteler bygger ut. Adm. dir. Roger Kyseth og prosjektleder Tom Holmgren orienterer.

Nammo-gull

Nammo Raufoss bedriftsskole har gjort seg bemerket siden oppstarten i 2010. To gull og en bronse i NM i CNC-maskinering er solid. 80 fagbrev er fasiten så langt. Lærlinger, TAF-elevere (Tekniske og Allmenne Fag) og praksiskandidater hører til bedriftsskolen.

Bedriften satser stort på opplæring for å kunne beherske CNC-maskiner. Konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo AS fortalte statsministeren om en svært så ivrig lærling. Vedkommende kjøpte seg sin egen CNC-maskin og satte den i sving i garasjen hjemme.

RAUFOSS: Statsminister Erna Solberg hilser på konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo  AS.

RAUFOSS: Statsminister Erna Solberg hilser på konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo AS. Foto:

En møteplass

Svein Terje Strandlie, administrerende direktør i Sintef på Raufoss, er også engasjert i rekrutteringen til industrien og næringslivet.

– Vi legger en plan for å utvikle et miljø for interesserte. Det skal være en møteplass for offentligheten med både bibliotek, sløydsal med mer. Sløydsalen kan bli et godt tilbud til de teknisk interesserte. Prosjektet er et samarbeid mellom industribedrifter her på Raufoss, fylket og Vestre Toten. Vi må skape en større interesse for yrkesfag, som slett ikke er forbundet med å bli svart på hendene, som noen fortsatt kan mene.

erna Solberg.

erna Solberg. Foto:

Artikkeltags