(OA/GD) Det skriver NRK. 2. august i år ble et ektepar i 80-årene drept i sin egen leilighet på Otta. Politiet har siktet en nabo for drapet på de begge.

De sakkyndige som er oppnevnt til å vurdere om den tiltalte var utilregnelig eller ikke i gjerningsøyeblikket har overlevert sin rapport til Innlandet politidistrikt.

– Ifølge rapporten var ikke den siktede tilregnelig da drapene skjedde. Politiet vil foreslå at det blir tatt ut tiltale med påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern, sier politiadvokat Lars Rune Ringvik til NRK.

25 års historikk i helsevesenet

Psykiater Terje Tørrissen og psykolog Monica Flermoen er oppnevnt som sakkyndige etter dobbeltdrapet. Saken er ikke berammet i Vestre Innlandet tingrett enda, men hele rapporten vil legges fram når saken skal prøves.

Tidligere har forsvarer Anders Bjørnsen bekreftet at mannen har 25 års historikk i helsevesenet. Mannen flyttet til Otta på begynnelsen av 2000-tallet for behandling på Bredebygden, et tilbud for psykisk syke. Tilbudet ble lagt ned i 2020, men mannen fortsatte å bo på Otta.

Til NRK sier forsvareren til mannen at konklusjonen ikke overrasker han. Den tiltalte 40-åringen sitter i dag på en psykiatrisk institusjon.

Statsforvalteren i Innlandet har åpnet tilsynssak mot kommunen og Sykehuset Innlandet etter drapene.

Fra fødsel til dags dato

I etterkant av pågripelsen ble mannen fraktet til Reinsvoll sykehus. Der ble det først gjort en foreløpig vurdering, som viste at det trengtes en grundigere undersøkelser av mannens historikk og helse.

– I våre undersøkelser går vi alltid gjennom historien til vedkommende – fra fødselen og fram til dags dato. Og her spør vi om «alt». Bruk av strukturert kartlegging er ofte nødvendig, og ved utredning av evnenivå er det metoden «WAIS-IV» som benyttes i tillegg til grundig kartlegging av funksjonsnivået til personen, uttalte psykolog Flermoen til OA i august.

Hun kunne da ikke kommentere denne enkeltsaken, men uttalte seg på generelt grunnlag om hva slike undersøkelser innebærer.

– Små observasjoner kan si oss mye. Politiet er veldig flinke til å gjøre grundige avhør, som vi får tilgang til, sa Flermoen.

Les mer om hva Flermoen kunne fortelle om sine undersøkelser her:

Les også

Slik blir de neste månedene for Otta-siktede på Reinsvoll