Gå til sidens hovedinnhold

Nå er Rakfiskfestivalen i gang

Artikkelen er over 5 år gammel

Arrangøren av Rakfiskfestivalen vil ha enda større fokus på lokalprodusert mat.

– Lokalprodusert mat og drikke betyr mye for Valdres. Rakfiskprodusentene har gått foran og bygget opp merkevaren Valdres. Nå har vi for første gang et eget lokalmatmarked. Det har vært godt besøkt, sier rakfiskgeneral Håvard Halvorsen.

Statssekretær Hanne Blåfjelldal likte det nye tiltaket.

– Vi i regjeringen vil motivere lokalmatprodusenter til å satse enda mer. Lokalmatmarkedet er i sterk vekst. Dette markedet vokser tre ganger så mye som annet matmarked. Det er et stort potensial. Bønder som satser på lokalmat vil beholde verdiskapningen selv, sier Blåfjelldal og får støtte av to som i mange år har jobbet med lokalmat fra Valdres, Guri Grønolen og Svein Erik Ski.

– Mat fra Valdres betyr kvalitet. Det vet vi, og det blir mer og mer etterspurt, sier Svein Erik Ski.

– Vi har gledet oss

Tre som var innom lokalmatmarkedet var Ester Vedvik Hansen, Arild Hansen og Nina Horn Steindebakken fra Sandefjord.

– Vi vet det produseres mye god mat i Valdres. Det er ikke bare rakfisk her. Det finnes kurv, oster, fjellgris, gelé fra villbær og bakervarer. Derfor kom vi i dag. Vi hadde håpet på at enda flere hadde kommet med varene sine, men flere av dem kommer vel lørdag sammen med andre matprodusenter i rakfiskløypa. En ting kan vi si. Det vi har smakt i dag er mat av ypperste klasse. Til neste år må det være enda flere i lokalmatteltet, sier Nina Horn Steindebakken.

Øl

Små Vesen er en ny ølprodusent i Valdres. Før har Gardsbryggeriet i Volbu vært de eneste. Per Kristian Tanberg og Henrik Schoubye fra Oslo hadde alt handlet mat som de skulle ha med på hytta ved Danebu. De var litt skuffet over at de ikke kunne kjøpe øl på flasker som de kunne ta med seg. Ølet ble bare, på grunn av regelverket, solgt i glass.

– Du har brygget godt øl, synd vi ikke kan ta det med oss, sa Henrik Schoubye til produsenten Kristian Belsheim.

– Dere får heller ta en tur til gardsbutikken til Noraker på vei til hytta. Der har de det, sa Belsheim.

Ventet storinnrykk

Det ligger allerede en eim av Rakfisk over Valdres. Fredag og lørdag blir de store dagene med salg av rakfisk og mye god underholdning i storteltet. Selvsagt skal også den beste fisken kåres av en fagjury.

– Med så mange som kommer har vi fokus på beredskap. Faktisk så koster ekstrautgifter i ambulansetjeneste, polititjeneste og andre vaktmannskaper oss 500.000 kroner. Nord- Aurdal kommune sponser oss med ekstra brannberedskap. Det kommer mange store artister hit i år også. Vi kan nevne Viggo Sandvik, Bjørn Kleiven The Gamasamas, og Hellbillies på fredag, mens Byting, Silvya og ikke minst det lokale populærbandet STAUT kommer på lørdag. Jeg vil oppfordre alle til å kose seg og ta det med ro så vi ikke opplever uheldige episoder, sier rakfiskgeneralen Håvard Halvorsen.

Kommentarer til denne saken