Gå til sidens hovedinnhold

Dette er nytt på Rakfiskfestivalen i år

Artikkelen er over 5 år gammel

Norsk Rakfiskfestival ønsker ikke å formidle kjøkkenutstyr, kniver, lakris og solbriller.

For abonnenter

Derfor vil den 23. utgaven av rakfiskfestivalen i større grad enn før handle om mat. Og aller helst lokalt produsert mat. På den anslagsvis 450 meter lange løypa med salgsboder skal matprodusenter og matrelaterte produkter få dominere.

– Ikke alle utstillere som ønsker å være med på festivalen liker dette, sier festivalsjef Håvard Halvorsen.

– Men vi er blitt enda mer nøye på hvem som får bli med som utstillere, og selvsagt blir noen skuffa når de ikke får plass. Vi avviser faktisk ganske mange søkere, sier han.

Restaurant for lokalmat

Nytt av året er at det blir stelt til en restaurant for lokalmat fra Valdres i teltet på Skiferplassen. Kokken sørger for tapas-varianter med lokalprodusert mat i dette teltet torsdag og fredag. Her kan lokale produsenter stille ut sine varer. Men lørdag blir teltet som alltid stedet for smaksprøver av rakfisk fra Valdres, og for fagjuryens arbeid.

Ingen folkejury i år

De seinere årene har folket på flere hotell og reiselivsbedrifter i Valdres fått stemme på sin favoritt. Men i fjor gikk dette galt, og feil vinner ble utropt.

– Jeg liker ikke å skylde på noen, og festivalen tar på seg ansvaret for dette, sier Halvorsen.

– Men på grunn av dette har produsenten Haadem Fisk trukket seg fra årets festival, og vi legger folkejuryen på is. Så ser vi om vi finner et bedre kvalitetssikret opplegg i 2016, sier Halvorsen.

Fullt trøkk

Selv om det er festivalens aktiviteter på dagtid som trekker mest folk, betyr artistene mye. I år finner vi kjente navn som Hellbillies, Staut, Ni Liv, Valentourettes og Silya på programmet. I lavvoen i sentrum er det eget program med blant andre Viggo Sandvik, Mø Tre, Vika jazz, The Gamasamas og Lillebror Vassaasen på plass.

Forsøket med en intim klassisk konsert foregår i år på Munkekroen på Valdres Folkemuseum. Der spiller fiolinisten Ragnhild Hemsing sammen med Tor Espen Aspaas på klaver.

– Vi ser ingen grunn til at det ikke skulle bli minst like mye festivalfolk i år som før. Mange har bestilt i god tid. Faktisk i så god tid at da vi trodde vi var tidlig ute og skulle bestille overnatting til artister og andre som jobber på festivalen, var det fullt overalt her omkring. Så de ble booket inn på Beitostølen. Der skal det fortsatt være noen få ledige plasser, sier Halvorsen.

Kommentarer til denne saken