Protesterte mot Tyrkias angrep i Syria

PROTESTERTE: Kurdiske flagg og representanter for kurdere bosatt i Gjøvikregionen hadde møtt opp da Finn Olav Rolijordet og Rødt arrangerte en markering mot Tyrkias angrep i Nord-Syria.

PROTESTERTE: Kurdiske flagg og representanter for kurdere bosatt i Gjøvikregionen hadde møtt opp da Finn Olav Rolijordet og Rødt arrangerte en markering mot Tyrkias angrep i Nord-Syria. Foto:

Rødt arrangerte protest mot Tyrkias angrep i Syria lørdag i solidaritet med det kurdiske folket. Oppslutningen var god, tross konkurranse fra Akevittfestivalen.

DEL

De siste dagene har Tyrkia angrepet kurdiske styrker i Nord-Syria. Dette reagerer partiet Rødt på, og lørdag ettermiddag samlet de seg til protest i borggården ved rådhuset i Gjøvik.

Avtroppende varaordfører i Gjøvik, Finn Olav Rolijordet, holdt appell. Rolijordet la fram kravene som Rødt har til regjeringen og Stortinget. De er som følger:

«Den norske regjering må kreve at Tyrkia trekker alle sine tropper ut av Syria umiddelbart. Norge må stoppe alt våpensalg til Tyrkia. Norge må ta diplomatiske skritt og kalle inn den tyrkiske ambassadøren.»

Finn Olav Rolijordet la vekt på at de kurdiske områdene har utviklet seg i demokratiske retning der det etniske mangfoldet dominerer og alle trekkes med i styringen av områdene, mens Tyrkia ifølge ham beveger seg i en mer udemokratisk retning under Erdogan.

– Uten YPG- og YPJ-styrkene og den Syriske Demokratiske Front hadde ikke kampen mot IS lyktes. Vi er dem stor takk skyldig, sa Rolijordet.

Kampen mot den islamske staten var et av hovedpoengene til Rolijordet, og han kurderne ble hindret av tyrkiske styrker i å nå fram med forsyninger og forsterkninger, mens IS slapp fritt fram over den tyrkiske grensa.

Artikkeltags