Gå til sidens hovedinnhold

Presten tråkket over i dødsmarsjen – Petter (17) fra Raufoss stepper inn

Artikkelen er over 1 år gammel

Petter Singstad Skurdal skulle egentlig bare spille en helt vanlig soldat, men da selveste presten i stykket ble skadet, rykket den unge raufossingen plutselig solid opp i gradene.

For abonnenter

«Elden» er et norsk, historisk musikkspill skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug som i fjor trakk hele 12.000 publikummere til Røros. Utgangspunktet for forestillingen er dramatikken som utspilte seg da svenskene med den særdeles krigsvillige Karl XII i spissen prøvde å legge Norge under seg i 1718. Forsøket endte som kjent med at svenskekongen 30. november 1718 ble skutt ved Fredriksten festning i Halden.

Drama

I «Elden» blir publikum med på reisen i tidsrommet 1718–1719 da 10.000 svenske soldater med general Carl Gustaf Armfeldt gikk mot Trondheim for å ta over Norge, etter ordre fra Karl XII. Under ledelse av general De la Barre ble hundretalls av soldatene sendt til Røros. Da Karl XII ble skutt, startet de svenske soldatenes tilbaketog til Sverige. Dødsmarsjen – hvor 4000 soldater frøs i hjel på vei over grensefjella mot Sverige – er en sentral del av musikkspillet og det var her Danse-Kalle og presten i Elden, Gustav Roth, skadet seg under lørdagens forestilling. «Han kan ikke danse på minst åtte uker», skriver daglig leder i stiftelsen Elden, Siri B. Gellein i en pressemelding ifølge Arbeidets Rett.

Les også

Hulderspell på Totenåsen: – Jeg er så stolt at jeg nesten sprekker

Rykker opp

Men selv om presten er nede for telling, betyr ikke det at forestillingen blir satt på vent. Petter Singstad Skurdal fra Raufoss, som til vanlig går musikk, dans og drama ved Gjøvik videregående skole, rykker opp og inn og overtar rollene til Gustav Roth.

Les også

Highasakite rundet av årets Trollrock foran 3500 fans: En verdig Trollrock-avslutter

Sammen koreograf Arne Fagerholt, danseren Susanne Feragen og uheldige Gustav Roth, fikk Skurdal mandag opplæring i de ulike bevegelsene som danseparet skal ha gjennom forestillingen. Ifølge avisa har Skurdal har også planer om å ta utdanning innen dans etter videregående, så da er det jo perfekt å lande en såpass heftig rolle i det som er Norges nest største friluftsteater. «Elden» spilles til og med 3. august.

Også Gjøvik-guttene Trym Winjevoll og Hermand Johannessen har roller i spillet på Røros.

Kommentarer til denne saken