Præstgar'n med Grønske på planen

FESTIVALGÅRD: Lørdag 15. juni går den andre utgaven av Grønske av stabelen på Præstgar'n i Snertingdal.

FESTIVALGÅRD: Lørdag 15. juni går den andre utgaven av Grønske av stabelen på Præstgar'n i Snertingdal. Foto:

Lørdag 15. juni arrangeres minifestivalen Grønske i Præstgar´n i Snertingdal for andre gang, og på programmet denne gangen står blant annet lokalhistorie, litteratur, musikk, design, bygningsvern og lokalt næringsliv.

DEL

Hans Olav Brenner kan mildt sagt friste med et langt og omfangsrikt program for festivalen denne junilørdagen.

– Nytt av året er samarbeid med flere andre aktører i Snertingdal. Dagen begynner med årvisst marked i Snertingdal sentrum, rett utenfor orgelfabrikken. Her vil det, som tidligere år, bli en rekke utstillere med salgsboder. Snertingdal ysteri holder også åpent denne dagen, og den nye kafeen i dette bygget er åpent for publikum, sier Brenner som har mer på lager:

– For å få alt dette til å bli lett tilgjengelig for alle slår Snertingdal Auto til med en egen bussrute. Bussen vil gå mellom Præstgar´n, markedet i sentrum og ysteriet flere ganger i løpet av dagen, sier han.

Dokka-møbler

Lokalhistorie og morsomme aktiviteter for barn hører med, og i uthuset i Præstgar´n byr vertskapet på to unike utstillinger i forbindelse med festivalen.

– Ingeborg Semb installerer seg i det ene rommet i uthuset med ulike prøver på Biritapet, og vil fortelle historien om eventyret med den lokalproduserte tapetet som bestemora Klara Schee startet i Biri for 80 år siden. I tillegg får vi besøk av designekteparet Trinelise og Sven Ivar Dysthe. Det er seksti år siden Sven Ivar tegnet de første modellene for Dokka møbler, som fort fikk verdensberømmelse, og som regnes blant de viktigste norske stilikonene. Fjordfiesta som har satt de gamle Dokka-modellene i produksjon igjen, vil vise fram sine ting i uthuset, sier Hans Olav Brenner som forteller at da Arthur Buchardt skulle hente møbler til Mjøstårnet i Brumunddal, dro han gjennom Snertingdal til Dokka for å kjøpe 500 lokalt produserte Brattrud-stoler.

Forfattere

Når det er Hans Olav Brenner som står som vertskap, kommer det ikke uventet forfattere til gards også. Denne junidagen får festivalen besøk av «Hvitekrist»-forfatteren Tore Skeie. Jan Kjærstad, som er en av våre mest anerkjente forfattere tar også turen, det samme gjør Elin Tinholt som i disse dager er aktuell med den historiske romanen «Søstrene på Stenberg». I tillegg utfordres tidligere finansminister og fylkesmann Sigbjørn Johnsen til diktduell av Anita Krohn Traaseth.

Det musikalske sørger Vestoppland kammerkor og Willow for, og så blir det anledning til å både lære om bygningsvern, nyte kortreist tradisjonsmat og få med seg teaterforestillingen «Kjenn deg selv, en Sokratesfantasi»ved skuespiller Morten Jostad.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags