Gå til sidens hovedinnhold

Klart for potetfestival på Gran med NM i potetskrelling og masse annet program

Artikkelen er over 3 år gammel

Torsdag 13. september dras årets utgave av Potetfestivalen i gang – den 13. festivalen på rad i potetens tegn.

Torsdag starter for enhver smak, med nyåpning, gratis kaffe og kaker hos Bakeriet på Smietorget.

For de med smak for sterkere saker lanseres årets utgave av Hadeland Aquavit på Vinmonopolet. Årets festivalkunstner, Mercedes Cachago, signerer flasker hun har designet merkelappen på.

– Akevitten er mer krydret og tilsatt flere urter enn den vanlige hadelandsakevitten. Det selges kun 800 nummererte flasker av den nye under festivalen, opplyser Kari Framstad Lokrheim, daglig leder i Gran handel og håndverk.

Klovner i kamp

Haugen småbruk byr på et bredt spekter bondegårdsaktiviteter i Stasjonsparken, det blir utstilling av gamle traktorer og utstyr i Storgata og gratis servering flere steder.

Det blir også gratis ungdomsaktiviteter ved festivalteltet og torsdagen avrundes med rusfritt arrangement i festivalteltet.

Klovner i kamp, Vidar Villa og lokale artister opptrer for ungdom uten øvre aldersgrense og medarrangører er Ung Hadeland og kulturkontoret.

Det blir stands i gatene torsdag til og med lørdag, med både lokale bedrifter og mer langvegsfarende. I tillegg blir det tivoli alle dager.

Bondens marked

– Fredag blir det Bondens marked for første gang i Gran, der deltakere fra hele regionen er representert med lokalmat. Det blir underholdning og servering av potetkake etter Nanna Jacobsens oppskrift i festivalteltet. Der vil også Bjarne Rimi dukke opp, naturlig nok, som kokk av rang i Pål Espen Kilstads skikkelse, forteller Kari.

Fredag kveld kåres Årets Potet og deretter blir det korslag med Jaren barneskole, BeLillos (en gjeng fra koret Nos Alter) og Hadelandskirkene. Team Otrera, fjorårets vinner, underholder. Det gjør også årets hus/teltband, med Kine Vik-Erstad i front.

Lørdag blir det blant annet mulighet til å sitte på med hest og kjerre i sentrum, fly med helikopter og møte Goggen og Grynet fra Gråtass.

LES OGSÅ: Ønsker flere bidrag til landbruksutstilling på Potetfestivalen

Hadeland hundeklubb lager show i Stasjonsparken, det blir konsert med Gran jente- og guttekorps på Meieritråkket (der de også har kafé) og stor moteoppvisning i festivalteltet.

NM i potetskrelling

– Poteten er mer sentral enn noen gang og vi skal også kåre årets hadelandsmester i potetskrelling. Vinneren kvalifiserer seg til NM på Hamar, sier Kari.

Det blir akevittforedrag med prøvesmaking i teltet og inkludert i billetten er glass fra Hadeland Glassverk, mat, drikke og inngang på årets bygdefest.

Pål Espen Kilstad gestalter personer de fleste har sett og hørt, før The Late Night Knights spiller utover kvelden og tidlig natt.

Søndag er det flerkirkelig gudstjeneste i festivalteltet, noe som slo an da det startet opp under fjorårets festival, med stort barnekor og musikalsk overraskelse.

Og har folk igjen tid på tampen av helga holder tivoliet i gang til ettermiddagen.

Kommentarer til denne saken