Gå til sidens hovedinnhold

Politireformen – en katastrofe for politiet, deg og meg

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Like sikkert som julegrisen dukker opp til jul, dukker valgflesket opp i forkant av et valg. Høyre-politikerne Anders B. Werp og Hårek Elvenes har sin egen og høyrepolitikeres versjon av politireformen, der de forsøker etter beste evne å forsvare seg til troverdighet om hvor bra det har blitt. Det har absolutt ikke blitt det. Tvert imot. Reformen er en katastrofe for politiet og publikum, og spesielt for mindre steder, men også for byer som for eksempel Gjøvik og Lillehammer.

Sannheten er en helt annen. Som halepåheng henger politimesteren i vårt distrikt seg på, dessverre.

Undertegnede var selv til stede i Oslo rådhus å overhørte justisminister Waras tale til politistudentene. Ikke mange løfter er blitt innfridd ut ifra at «alle skal ut i jobb», nei.

Siv Jensen bedyrer også på tro og ære at alle politistudenter skulle komme i jobb. Som hva? Senest i februar 2018 lovdes det at alle skulle i jobb innen juni. Virkeligheten er noe helt annet. 229 av i alt 673 studenter er i jobb, derav som siviljobber i politiet og en som arrestvakt. Dette får Frps Amundsen til å bli 89,3 prosent arbeide. Han regner nok noe annerledes enn oss andre. Tallene fra POD sier noe helt annet.

Stortinget må ta sin del av sløv og manglende oppfølging og kontroll av midlene som tydeligvis går til helt andre formål enn å få nyutdannede studenter med studiegjeld og intensjon om å bli gode politifolk, i jobb. Dette er rett er rett og slett utrolig dårlig utført håndverk av regjeringen. Politireformen har vel kostet så mye at midlene blir borte i «to skritt tilbake». Et lite lokalt eksempel: forleden ble en valdris litt for heit på snabelstoff og andre goodis, slik at politiet måtte tilkalles. Personen, som var betydelig berørt og gått noe i vranglås, ble så fraktet til arresten. Ikke til Fagernes, nei. Ikke til den fine arresten på Gjøvik, nei. Men som seg nå hør og bør til politihuset i Hamar.

Fem-seks timers transport, binder opp to tjenestepersoner og en bil. Det samme skjer regelmessig at voldspersoner for eksempel fraktes fra Gjøvik i to tjenestemenns varetekt, til Hamar. Et alltid underbemannet kammer avser to tjenestemenn i timevis til transportoppdrag! Den korrekte benevnelsen vedrørende dette er dårlig benyttelse av ressursene.

Ikke engang sommerjobber finnes for studentene i politiet. Så vennligst ikke skap bråk eller ulykker i ferien, kamrene er ekstra underbemannet i sommer, igjen. Mannskapene jobber på spreng, men er dessverre underbemannet.

Snart valg, jeg håper på nye koster som kan feie de som står bak dette ut sammen med resten av bestemmende organer. La oss få mer politi ut i gatene og bak pulten på krimmen, økonomi, narko og på barnesaker. La oss få tilbake et politi som er så lokalkjent at når vi ber om hjelp så er det forståelse for hvorfor og hvor. Ikke en «stemme» på Hamar som beklager, og ikke kan prioritere deg. Fordi tjenestemenn er opptatt med fangetransport.

Så la oss nå slippe politikere som bare skriver valgfleskinnlegg og snakker i drømmeland, kommer med påstander uten holdbar dokumentasjon og propaganda som kun er og blir valg-science fiction. Det føles som enkelt politikere snur seg etter hva som gagner seg for å holde på stortingstaburetten sine og får en trang til å skrive H. C. Andersen-innlegg når det nærmer seg valgtider.

Som man forstår er ikke undertegnede noe fan av det nåværende regjering har fått til, på dette område, et svært viktig område for nyutdannete politistudenter, politifolk i jobb, og ikke minst for det publikum som skal betjenes. Min helt klare oppfatning vedrørende dette er i tråd med de aller fleste polititjenestemenns hverdag. Så det er opp til deg som sitter med stemmeretten din å avgjøre om dette kan bedres/endres på. 

Kommentarer til denne saken