Han var så stolt. Så rørt. Så glad i alle barna sine

Thorvald Stoltenberg er død. Han hadde et eget hjerte for Hadeland. Dette bildet er tatt på på Lygna i januar i år. Foto: Anne Berit J. Reinsborg

Thorvald Stoltenberg er død. Han hadde et eget hjerte for Hadeland. Dette bildet er tatt på på Lygna i januar i år. Foto: Anne Berit J. Reinsborg

Artikkelen er over 2 år gammel

Thorvald Stoltenberg skriver seg inn i historiebøkene som en av etterkrigstidens markante diplomater politikere og fredsmeglere.

DEL

MeningerMen i Norge er det i dag mange som like gjerne minnes de personlige egenskapene hans.

Han var et brennende, engasjert medmenneske, en sjelden sosial begavelse, en standhaftig forsvarer av dialog og samarbeid.

Sosiale medier flommet over straks meldingen om hans bortgang kom.

Mange mintes sine personlige møter med ham. Ikke så rart. Thorvald Stoltenberg fremstod genuint opptatt av menneskene rundt seg. Han gjorde ingen forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker. Du følte deg sett og respektert i hans nærvær.

Vi var selv så heldig å få møte ham noen ganger. Selv i porten hos ham en sen kveld på 90-tallet, med VG-blokka full av tøffe og kritiske spørsmål, fremstod Thorvald Stoltenberg som en fin fyr.

Som han gjorde da jeg fikk følge ham den dagen han opplevde sønnen kom ut på Slottsbakken som landets nye statsminister. Thorvald var som andre fedre. Kledelig beskjeden. Men likevel så stolt. Så rørt. Samtidig så opptatt av å fortelle hvor glad og fornøyd han var med alle barna sine.

På 60 og 70-tallet var Thorvald Stoltenberg diplomat. På 70 og 80-tallet var han internasjonal sekretær i LO. Selv i den kalde krigens tid, fremstod den sosialt aktive internasjonalt utdannede juristen og utenrikstjenestemannen fra Oslo som en sann brobygger og talsmann for dialog og samarbeid.

Det gjorde ham interessant å følge for mange.

Men samtidig fremstod han som en sterk forkjemper for et sterkt forsvar, NATO-medlemskap og et nært forhold til USA som alliert.

Frem mot 2000-tallet var Thorvald Stoltenberg statssekretær, forsvarsminister og utenriksminister i en rekke Ap-regjeringer.

Han vil ikke minst bli husket for sitt initiativ til Barents-samarbeidet. Han var også sammen med avdøde Johan Jørgen Holst sentral i den såkalte Oslo-prosessen, forsøket på å få frem en fredelig utvikling mellom israelere og palestinere.

Hans stadige frokoster med fremtredende internasjonale politikere hjemme hos seg selv i Oslo, fremstod som bildet på den meklerrolle som Norge hadde i internasjonal politikk på 90-tallet.

I 1990 var Stoltenberg FNs høykommissær for flyktninger. Han ble også FNs fredsmegler på Balkan og Norges ambassadør til Danmark. Han var president i Norges Røde Kors.

Men det siste tiåret fremstod Thorvald Stoltenberg først og fremst som en frontkjemper på rusfeltet.

Han ledet utvalget som fikk frem tiltak for å bedre rusomsorgen for de mest hjelpetrengende narkotikaavhengige i Norge. Han bygget mye av sitt syn på erfaringene og lærdommene fra datteren Ninnis rusavhengighet.

Det er i dag mange som minnes Thorvald Stoltenberg med stor glede og takknemlighet. Som Ap-leder Jonas Gahr Støre skrev etter nyheten om hans bortgang:

– Thorvald Stoltenberg var en ledende ambassadør for solidaritet og troen på menneskers evne til å finne fredelige løsninger sammen.

Vi kan legge til: I dag trenger vi flere som ham.

Artikkeltags