Nå starter arbeidet med å slå sammen Oppland og Hedmark

Ingen veg utenom: Prosessen starter med å slå sammen Oppland og Hedmark til ett fylke, fastslår fylkesordfører Even Aleksander Hagen. Foto: Karen Bleken

Ingen veg utenom: Prosessen starter med å slå sammen Oppland og Hedmark til ett fylke, fastslår fylkesordfører Even Aleksander Hagen. Foto: Karen Bleken

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter valget er det ingen veg utenom at Oppland og Hedmark slås sammen til en fylkeskommune.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) Hva syns du det nye fylket skal hete? Si din mening i kommentarfeltet nederst.

– Valgresultatet viser at de fire partiene som vedtok å slå sammen fylkeskommunene i innlandet fortsatt har flertall. De sto samlet når det gjelder regionreformen, og kan tvinge en sammenslåing på oss som ønsker noe annet. Det betyr at vi må gå løs på prosessen for å rigge en ny fylkeskommune til 1. januar 2020. Vi har fortsatt relativt god tid, men det er mye som skal på plass, sier fylkesordfører Even Aleksander Hagen i Oppland.

Felles fylkesting

Det første felles fylkestinget, som Oppland og Hedmark ba om å få vente med til etter valget, blir den 24. oktober.

– Da starter diskusjonene om alt fra organisering til styringsform, navn etc. Det blir framfor alt en første felles prat, sier Hagen.

Allerede torsdag står temaet på dagsorden. På KS-konferanse på Lillehammer er fylkesrådsleder Per Gunnar Sveen i Hedmark og Opplands fylkesordfører utfordret til å si noe om sin felles framtid.

Flere steder?

Fylkesordføreren mener det er svært viktig å få til en prosess som er godt forankret i organisasjonen.

– Det er særlig de som jobber i sentraladministrasjonen som vil merke forandring. Sammen med fylkesrådmannen skal jeg bruke tid på å involvere de ansatte og se på hvordan vi ivaretar våre interesser best mulig. Vi kommer ikke unna at vi må ta og gi, men er selvsagt opptatt av at det som i dag er Oppland skal ivaretas best mulig framover.

– Skal administrasjonen være på kun ett sted, eller delt?

– Det må vi diskutere og forhandle om. I mine øyne er det ikke gitt at alt skal samles. Jeg tenker tvert om at det er noen verdier å tenke tilstedeværelse flere steder. Her er ikke noe gitt.

Hva som skjer rundt neste valg, er også uklart.

– Vi må finne løsninger sammen med departementet og andre fylker. Trøndelag blir ett felles fylke fra årsskiftet, så vi kan skjele til det som er gjort der. Det viktigste er at det blir ryddig for de vil skal representere, sier Hagen.

Les også: Slår sammen Hedmark og Oppland

Ap vil vrake det nye regionkartet 

Artikkeltags