Venstre på vei inn i regjeringen: Et politisk selvmord?

Artikkelen er over 2 år gammel

Regjeringsmakt må være det naturlige å søke for et politisk parti. Men makt for enhver pris kan koste dyrt.

DEL

MeningerVenstre går inn i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp. Det er klart etter lørdagens landsstyremøte. Med det er Norges eldste parti i 2017 på full fart inn i regjeringskontorene igjen. Denne gang med tre eller fire statsråder.  Det skal mye til for at forhandlingene ikke fører frem. For Venstre blir valget historisk. Partiet har aldri regjert med Frp.  Tvert i mor drev partiet under Lars Sponheims ledelse en aktiv valgkamp mot Frp.

Det ligger i et partis natur å søke makt. Flere mener Knut Arild Hareide og Krf har vært for utydelig på det. KrF valgte sent side før valget. Etter valget har de besluttet å stå utenfor Erna Solbergs regjering. Velgerne har tatt i mot begge deler like dårlig. 

Venstre-leder Trine Skei Grande går inn for motsatt løsning. Hun tror partiet utøver mer makt i regjering enn utenfor. Hun tror Venstre i posisjon kan bidra til en rausere regjering, en grønnere regjering, en mer sosialliberal regjering.  Hun tror hun kan få resultater innenfor integrering, bekjempelse av barnefattigdom og det grønne skiftet.

Men spørsmålet er hva det vil koste partiet på andre områder - og stilt overfor et stadig mer selvbevisst Frp og et Høyre som vil strekke seg langt for å holde det konservative prosjektet flytende. Kunne Venstre oppnådd mer på flere felt utenfor regjeringen,  som et parti  den blå-blå regjeringen var avhengig av på Stortinget? Og hva sier egentlig Venstres grunnfjell, i alle fall de delene av det som har trukket mer mot Ap enn mot Høyre?

Venstre spiller et høyt spill. Knapt noen er mer vant med å patruljere langs sperregransen, Likevel kan man oppleve regjeringsspørsmålet i Venstre nå som nærmest historisk avgjørende. Et være eller ikke-være. Det er flere grunner til det. 

Ikke bare har MDGs inntog og SVs gjenoppstandelse gjort det vanskeligere for Venstre å fremstå som det ledende miljø- og klimapartiet. Ikke bare reddet partiet i høst plassene på Stortinget med Høyre-velgeres hjelp. Men partiet er - nok en gang - i strid med seg selv.

Mange Venstre-velgere har problemer med den retningen Trine Skei Grande har tatt Venstre i, spesielt de som støttet opp om Lars Sponheims prosjekt. Ikke alle klarer å svelge at  partiet  var det som faktisk åpnet regjeringsmaktens dører for Frps liberalister, populister og mest høylytte invandringsmotstandere.  Spesielt har det gitt seg utslag i distrikts-Venstre  Her var oppslutningen om partiet svakt ved sist valg. Partiet mistet velgere både tll Ap og Sp.

For det er  store verdiforskjeller  mellom Frp og Venstre, i alle fall slik vi har kjent partiet. Det gir seg utslag på områder som innvandring og miljø, synet på bistand og kultur. Også i distrikts- og landbrukspolitikk er avstanden stor. 

Som mindretallsregjering må Venstre forsvare regjeringens politikk utad.  Vi er spente på hva slags utslag det vil gi etter hvert.  Det kan bli mange kameler å svelge. Det tålte SV dårlig i den rødegrønne regjeringen.  Men på den annen side: Venstre kan lykkes bedre i en blå-grønn regjering.  Men da må prisen ikke bli for høy. Da må de sosialliberale ideene få et betydelig handlingsrom.

Regjeringsprosjektet kan komme til å bli historien om Venstre-Trines suksess. Men det kan også bli sagaen om et politisk  selvmord som truet med å sette  et punktum for Johan Sverdrups gamle parti. For utenfor partiets hovedkontor i Oslo tipper vi begeret fort er fullt for en del.

Vi blir ikke overrasket om Ap-leder Jonas Gahr Støre kan få glede av det.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags