Gå til sidens hovedinnhold

«Giske er ferdig. Men hva med partiet?»

Artikkelen er over 3 år gammel

For få måneder siden lå det meste til rette for Trond Giske. Venstreside-generalen i Ap lå nærmest perfekt posisjonert.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med en svekket høyreside framsto han som en et naturlig ledervalg dersom Jonas Gahr Støre måtte gi fra seg partileder-vervet.

Sterk, erfaren, handlekraftig, en klar, tung motkraft til den blåblå regjeringen, ville medlemmer og velgere mene. Nå er etter alt å dømme den tidligere kulturministeren, næringsministeren og nå finanspolitisk talspersonen ferdig i toppen av Ap. Kvinnehistoriene, ryktet som partyløve,   har innhentet ham. Unge AUF-ere har fortalt om uønskede tilnærmelser og upassende oppførsel.
På toppen av det hele fikk han i Dagens Næringsliv nå gjennomgå som leder. En tidligere departementsansatt hevdet han behandlet henne og andre som en del av «inventaret».

Om Giske overlever det ekstraordinære sentralstyremøtet 2. januar, skal det mye til for at han overlever landsmøtet om to år. Akkurat nå er det vanskelig å se hvordan han kan gjenvinne tilliten ikke bare i partiet, men også hos velgerne. Kanskje er det mest sannsynlige utfallet at den sykmeldte Giske til slutt velger å trekke seg selv – av hensyn til partiet.

Dramaet i rosenes leir i er dramatisk på flere plan. Selvsagt først og fremst på et personlig plan for Trond Giske. Men det er også dramatisk for partiledelsen.

Giske-saken har avdekket at partiledelsen ikke framstår som verken sterk, handlekraftig eller samstemt. Den har synliggjort konfliktene internt.

Både partileder Jonas Gahr Støre og generalsekretær Kjersti Stenseng høster kritikk, de blir framstilt som svake. Giskes nestlederkollega, Hadia Tajik, gikk ut på Facebook og fortalte at hun hadde blitt kontaktet spesielt av varslere og at deres beretninger var rystende å ta inn over seg, både som menneske, nestleder og jurist.

 I tillegg har Anniken Huitfeldt, den tidligere lederen for Aps kvinnenettverk, fått maling fra flere hold for hvordan hun trakk «maktkamp»-kortet inn i saken.

Les også

Hagebakken om Giske-saken: – En meget krevende sak for partiet

De siste dagene har Oppland Arbeiderblad prøvd å få de ledende lokale Ap-politikeres syn på saken.

Bare fylkeslagsleder, stortingsrepresentant Tore Hagebakken, gir en forsiktig kommentar. Krisen er en av de mer alvorlige i hans aktive tid, sier han. Det gir vi ham rett i.

Om to år er det lokalvalg. Om snaut fire år er det et nytt stortingsvalg. Mye kan endre seg raskt i politikken. Men akkurat nå snakkes det i Høyre om en tredje regjeringsperiode for statsminister Erna Solberg. Skulle det skje, skriver hun historie. Den historien vil også handle om «ørnen» i norsk politikk som ble til en spurv.   Skal det forhindres, må Ap rydde opp i eget reir – og framstå som et sterkt, godt og valgbart alternativ igjen.

Akkurat nå ligger partiet med «brukket rygg».

Erik H. Sønstelie

Ansvarlig redaktør og daglig leder i Oppland Arbeiderblad

 

Kommentarer til denne saken