Gå til sidens hovedinnhold

Politikerne både kjenner og anerkjenner innbyggernes engasjement og raseri

oa mener

Annerledesåret 2020 avsluttes med et ultimatum fra Gjøvik kommune; enten blir Mjøssykehuset bygget på Moelv, eller så trekker kommunen med 30.400 innbyggere støtten til hele strukturprosessen. Dette føyer seg inn i rekken av omtrentlig likelydende meldinger fra hele Gjøvikregionen, som representerer rundt 60.000 innbyggere. Det er et innmari langt fakkeltog.

Men posisjonen i Gjøvik stopper ikke der. Politikerne både kjenner og anerkjenner innbyggernes engasjement og raseri, og truer med å trekke seg også fra den lenge pågående Mjøsby-prosessen. Et større samarbeidsprosjekt som har til hensikt å binde bo- og arbeidsmarked i de deltakende kommunene rundt Mjøsa tettere sammen.

Les også

Her trekker Gjøvik-lederne støtten til Mjøssykehuset – varsler også at de kan trekke seg fra Mjøsby-samarbeidet

Det er fullt ut forståelig at det reageres på prosessen som nærmest i det skjulte la opp til å flytte Mjøssykehuset vekk fra det politiske kompromisset. Det er helt på sin plass å stille kritiske spørsmål til underlagsmateriellet. Men er det konstruktivt eller demonstrativt å melde seg ut av andre pågående samarbeidsprosjekter i mjøsregionen, på bakgrunn av samme sak?

Styrken i innbyggernes reaksjon er akkumulert over tiår med opplevelser av at «alt går til Hamar og Lillehammer». En slik skjevhet er et politisk ansvar å ta tak i. Har vi jobbet godt nok med dette? Den diskusjonen bør vi absolutt ta. Men vi må også spørre oss om den skal være så sammenflettet med sykehusdebatten som nå.

Det er dramatisk når Gjøvik nå sier at det er bedre å ruste opp de gamle sykehusene enn å få et nytt hovedsykehus på Brumunddal. Ikke minst for Hadeland, som med dette såkalte 0-alternativet trolig ikke vil få videreutviklet et lokalmedisinsk senter på Gran. 0-alternativet har ikke vært reelt utredet fordi det har vært politisk enighet om at dagens struktur verken er framtidsrettet for pasienter eller rekruttering. Akkurat den delen av enigheten har også Helse sør-øst oppfattet.

Så må beslutningstakerne også høre ultimatumet fra Gjøvikregionen som at 60.000 innbyggere sier fra så sterkt de bare kan; hovedsykehuset må tilbake til Moelv.

Kommentarer til denne saken