Gå til sidens hovedinnhold

Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er drept

Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet endrer hovedhypotese i forsvinningssaken og mener det er mindre sannsynlig at Anne-Elisabeth Hagen er bortført og at motivet er økonomisk vinning.

(Romerikes Blad)

Under en pressekonferanse onsdag forteller politiinspektør Tommy Brøske at politiets hovedhypotese i forsvinningssaken i Lørenskog er endret. Frem til nå har politiet jobbet med en hovedhypotese om at Hagen ble bortført fra sitt hjem og at motivet for handlingen har vært økonomisk vinning.

- Vi mener derimot at det nå er grunnlag for å endre hovedhypotesen, sier Brøske.

- Bakgrunnen er blant annet tiden som har gått. Mangel på livsbevis til tross for gjentatte oppfordringer fra familien gjennom deres bistandsadvokat, valget av en lite egnet kommunikasjonsplattform, en svært begrenset vilje til kommunikasjon og ikke minst fravær av kontakt de siste månedene, en komplisert betalingsform med påfallende liten vilje til å innkassere løsepengene, og i tillegg en helhetsvurdering av den etterforskningen som er gjennomført fram til nå, fortsetter han.

Fingert bortføring

Politiet mener fremdeles at Hagen er utsatt for en alvorlig straffbar handling, men at det ikke lenger er like sannsynlig at det er snakk om en bortføring der motivet er økonomisk vinning.

- Hovedhypotesen er endret til at Anne-Elisabeth Hagen er drept, forteller Brøske under pressekonferansen.

- Dette innebærer videre en hypotese om at drapet kan ha vært forsøkt skjult gjennom en fingert bortføring.

Han poengterer at politiet ikke kan utelukke at det er snakk om en bortføring med økonomisk motiv, og heller ikke andre hypoteser politiet har jobbet med fra start, men at de altså mener disse er svekket.

Vil ikke kommentere mistenkte

Politiet vil fremdeles ikke kommentere om det er mistenkte eller siktede i saken.

- Dette er helt i tråd med det vi har kommunisert ut de siste månedene og vi vil komme tilbake til dette spørsmålet når vi mener det er riktig, sier Brøske.

Han forteller også under pressekonferansen at politiet mener de vet hvor papiret til trusselbrevet som ble funnet i huset til Hagen etter forsvinningen er produsert og solgt.

- Vi utelukker imidlertid ikke at papiret er solgt i Norge.

Forventningspress for politiet

Det var 31. oktober 2018 at Anne-Elisabeth ble bortført mot sin vilje fra sitt hjem i Lørenskog, cirka 15 km øst for Oslo.

I midten av juni uttalte politiinspektør Tommy Brøske til Nettavisen at han kjente på forventningspresset til å oppklare forsvinningssaken.

- Det hører til denne saken at jeg og mine kollegaer føler på den forventningen som er om at saken skal løses. Det skulle bare mangle, og det ønsker vi mest av alt selv også. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg kjenner presset til å oppklare saken. Og det gjør også andre i denne etterforskningsgruppen. En del av min jobb er å ta forventningspresset bort fra dem.

Til saken har det vært en rekke ubesvarte spørsmål som politiet enten ikke vet svaret på, eller ikke har ønsket å si noe om av hensyn til etterforskningen.

Har du tips om kidnappingssaken? Ta kontakt med Nettavisens journalist på mail. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Anne Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober i fjor. Nyheten om den antatte bortføringen ble offentliggjort 9. januar. Da hadde politiet etterforsket saken i rundt ti uker. Det har vært kontakt med antatte kidnappere via digitale meldinger, men verken familien eller politiet har mottatt livstegn fra Hage siden hun forsvant.

Siste sikre livstegn fra Anne-Elisabeth er klokken 09.15, fra en telefonsamtale med en slektning, samme dag som hun forsvant.

Det var ektemannen, milliardæren Tom Hagen, som meldte fra om det som kunne være en kidnapping. Men etterforskningen har ikke bidratt til oppklaring av saken, og og i midten av juni var status fortsatt den samme.

Skal ha krevd cirka 86 mill.

Politiets hovedteori har tidligere vært at Anne-Elisabeth Hagen ble bortført og at de angivelige kidnappernes motiv skal ha vært økonomisk vinning. Det er tidligere gjort kjent at det har vært fremsatt krav på ni millioner euro, tilsvarende cirka 86 millioner kroner med daværende kurs.

Da milliardæren Tom Hagen kom hjem fra jobb rundt klokken 13.30 forsvinningsdagen, fant han blant annet en lapp med trusler om at kidnapperne ville ta Anne-Elisabeth av dage dersom han varslet politiet eller media.

De angivelige kidnapperne skal ha fremsatt kravet i kryptovalutaen Monero. Det har ikke vært noen kontakt mellom Hagen-familien og de antatte kidnapperne den siste tiden.

Kommentarer til denne saken