Gå til sidens hovedinnhold

Politiet ble tipset om samling i kulturlåven på Gran – fulgte det ikke opp

Politiet rykket ikke ut etter at de fikk tips om at mange biler var samlet på adressen til den avdøde konspirasjonsteoretikeren Hans Kristian Gaarder.

Det er VG som onsdag skriver at politiet fikk tips om at det sto parkert flere biler på tomta til Gaarder 26. mars.

Det er datoen for arrangementet som skal ha funnet sted hjemme hos Gaarder i palmehelga.

Hadde ikke kapasitet

– Vi har gått gjennom våre systemer og det stemmer at vi mottok et tips fredag 26. mars om at det sto flere biler utenfor en adresse på Gran. Det ble besluttet å ikke følge opp dette tipset ut fra innhold i meldingen, skriver Bjerkestrand i en e-post til VG.

Les også

Mistanke om tre Jevnaker-deltakere på låvetreff med to dødsfall: – Håper mange nå ser alvoret

Han opplyser at lokalt politi har vært i kontakt med personen som tipset i etterkant.

Bjerkestrand sier samtidig at politiet mottar mange tips om ulovlige arrangement og ulovlige fester, og at de ikke har kapasitet til å følge opp alle tips.

To av deltakerne på samlingen er senere døde. Hans Kristian Gaarder (60) ble funnet død i hjemmet sitt tirsdag i forrige uke.

Uklart antall deltakere

Funnene i obduksjonen samsvarer med og er forenlig med et covid-19-dødsfall.

En 70 år gammel kvinne som deltok på arrangementet, er også død. Etter dødsfallet er kvinnen bekreftet smittet med covid-19 med hurtigtest, og sykehistorien er forenlig med covid-19.

I utgangspunktet trodde Gran kommune at så mange som 20 kunne ha deltatt på arrangementet i palmehelga, ut fra bilder som viste 14 biler parkert der.

– Så fikk vi opplysninger som tilsa langt færre, og vi jobbet ut fra sju-åtte deltakere. Nå har vi indikasjoner på at det kanskje var flere likevel, har kommuneoverlege Are Løken tidligere uttalt.

Fire fra Jevnaker

Det ble tidlig klart at fire personer på Jevnaker fikk definert arrangementet som smittevei. Disse er nå ute av isolasjon.

Les også

Politiet setter i gang undersøkelser etter to koronadødsfall

En av disse, en kvinne i 50-årene, skal ha deltatt på arrangementet på låven. Det bekrefter kommuneoverlege i Gran, Are Løken.

Mandag kveld fikk Jevnaker opplysninger om at de kan ha hatt ytterligere to innbyggere som har deltatt på låvearrangementet.

En av disse, en eldre kvinne, fikk påvist smitte i helgen.

Kommentarer til denne saken