Gå til sidens hovedinnhold

Gjøvik fikk den første politi-BMW-en

Artikkelen er over 4 år gammel

– Flere kommer på nyåret, lover visepolitimester Linn Hilde Fosso.

UP har allerede mottatt fem eksemplarer, men Innlandet er det første politidistriktet i landet som tar i bruk BMW 525d som patruljebil.

– Den skal gå i Gjøvik, fortalte visepolitimester Linn Hilde Fosso til OA da bilen ble overlevert fra importøren hos Sulland Bil fredag.

Politiets bilpark i Oppland og Hedmark er aldrende og skrantende. De tillitsvalgte i Politiets Fellesforbund har påpekt det jevnlig senere år, også i media, og ledelsen har sagt seg enig.

– Nå har vi et utrullingsløft på gang. Vi har et investeringsbehov på kjøretøy på 30 millioner kroner neste år, og vi har laget en plan for disse investeringene som nå er påbegynt, opplyste Fosso.

100.000 km i året

Mange politibiler i Innlandet har vært i bruk lenge etter at de burde vært parkert for godt. Noen har gått en halv million kilometer eller mer. Da er ikke lenger driftssikkerheten god nok.

– Hver uniformerte bil kjøres cirka 100.000 kilometer i året. De er i bruk hele tida, og det er store avstander i distriktet, sa politioverbetjent Geir Morten Bjerkvold.

– De har med andre ord ikke veldig lang levetid. Det trengs en plan for kontinuerlig oppdatering, sa Fosso.

Pengeproblemer

Penger har vært problemet, i mange år. I tillegg til at noen biler har fått rulle for langt og lenge, har distriktene tydd til «nødløsninger» som å kjøpe brukt.

Budsjettet for 2017 åpner imidlertid altså for nye investeringer.

– Vi har bestilt sju biler i Innlandet så langt, som settes i drift i løpet av første kvartal. Deriblant en hundebil i Gjøvik. Det kommer også en ny maje (cellevogn, red. anm.) til Gjøvik etter hvert, fortalte visepolitimesteren fredag.

Koster 1,2 millioner

– Alle nye patruljebiler er BMW. Hundebilene er imidlertid fortsatt Volvo, og Mercedes leverer fortsatt majene, sa Tonje Jansen i Politiets fellestjenester til OA.

Hun reiser landet rundt for å overlevere bilene sammen med BMW Norge-representanter. Politiets fellestjenester har stått for kontraktsforhandlinger og «storinnkjøp».

Hvert distrikt må imidlertid betale bilene innenfor sine egne budsjetter.

– Den vi leverer her nå i dag, koster 1,2 millioner kroner. Den er bestilt med litt tilleggsutstyr, fortalte Jansen.

Rullende kontor

Bilmodellen er kostbar allerede i utgangspunktet. Etter ombygging til politispesifikasjoner er prisen nær doblet.

Bilene har blant annet firehjulstrekk og 211 hestekrefter som standard. Toppfarten er 237 kilometer i timen, mens 0 til 100 kilometer i timen gjøres unna på 7,2 sekunder.

I utrykningsutgave har de en god del ekstra utstyr og finesser, blant annet knyttet til våpenlagring, sporsikring og datakommunikasjon. Planen er at mer etterforskning skal legges til førsteleddet etter den såkalte nærpolitireformen.

– Disse bilene er arbeidsplassen for veldig mange. Det er en forventning om gode kjøretøyer, konstaterte Linn Hilde Fosso.

Kommentarer til denne saken