Gå til sidens hovedinnhold

Snart blir arresten i Gjøvik stående tom – alle må kjøres til Hamar

Artikkelen er over 4 år gammel

Siden det er operasjonssentralen som har faglig ansvar for arresten blir hovedarresten lagt til Hamar, sammen med politiets nye operasjonssentral.

29. mars er det slutt for operasjonssentralene i Gjøvik og Lillehammer og da blir også arresten flyttet til Hamar.

Skaper debatt

– I utgangspunktet skal arresten i Hamar brukes, men det kan bli aktuelt å bemanne arresten i Gjøvik, blant annet ved større arrangementer. Da må den selvsagt bemannes forskriftsmessig, sier politimester Johan Brekke i Innlandet politidistrikt til Gjøviks blad.

I kjølvannet av oppslaget i Gjøviks blad har debatten rullet på Facebooksida Gjøviks ordfører – ideet og innspill.

– Meningsløst å bruke politiressurser til å frakte fulle mennesker til Hamar. Dette må jo bety mindre politi i gatene på Gjøvik på helgekveldene, skriver Einar Skare, som har delt innlegget på ordførerens side.

– Nærpoliti blir fjernpoliti

Åge Norland, som tidligere har jobbet i politiet i Vestoppland, har også kommentert saken. Det er nå tre og et halvt år siden han gikk av med pensjon etter flere år som operasjonsleder på Gjøvik. Han påpeker at det hele veien har vært intensjonen at hovedarresten skal ligge samme sted som operasjonssentralen og politimesterens har sitt sete.

– Jeg tror i likhet med mange andre at dette dessverre ikke er den eneste og siste negative biten vi ser av den påståtte fantastiske politireformen som står foran oss. Nærpoliti blir fjernpoliti. Jeg har sagt det før, og sier det gjerne igjen: Det er for lite politifolk til å dekke opp behovene. Reformer som skal gjennomføres uten at det tilføres midler til tiltak, lykkes man ikke med. Det holder ikke å jobbe «smartere». Dette forstår bare ikke rikspolitikerne, sier Norland.

Ordføreren følger opp

Ordfører Bjørn Iddberg forsikrer om at engasjementet rundt politireformen ikke vil stilne lokalt.

– Vi har både fra Gjøvik kommunes side og fra Gjøvikregionen engasjert oss på mange måter (møter, uttalelser, lansert egne planer osv) for å sikre mest mulig politiressurser og -funksjoner for framtida til befolkningen i vår del av innlandet, herunder spesielt for Gjøviks interesser og for i framtida å kunne få tilfredsstillende bemanning. Sentralarrest-funksjonen har hele tida vært meningen at skulle plasseres der som hovedsetet skulle være. Så vil framtida vise - som også Brekke sier i artikkelen i Gjøviks Blad - hvordan denne omleggingen slår ut i praksis, og om bemanningen på Gjøvik og i vår region blir for tynn i forhold til de behovene som oppstår. Gjennom møtene i vårt politiråd vil vi følge med på dette, ja, ha det under kritisk oppsyn, forsikrer Iddberg i sitt svar på Facebook.

Kommentarer til denne saken