Obduksjonsrapporten konkluderer: Dette er et drap

Stedet hvor mannen ble funnet er fortsatt avsperret. Flere medier er samlet utenfor sperrebåndene på Veståsen i Søndre Land mandag.

Stedet hvor mannen ble funnet er fortsatt avsperret. Flere medier er samlet utenfor sperrebåndene på Veståsen i Søndre Land mandag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Politiet er nå sikre på at likfunnet på Veståsen i Søndre Land er en drapssak.

Det understøttes av den foreløpige obduksjonsrapporten, melder politiet klokka 17.15 mandag ettermiddag. Politiet opplyser samtidig at de ikke vil gå ut med flere detaljer rundt innholdet i rapporten.

– Det er på bakgrunn av Kripos' undersøkelser på funnstedet i går, og hvilken tilstand avdøde var i, sa politiadvokat Kristian Johansen i Innlandet politidistrikt til Oppland Arbeiderblad tidligere mandag om hvorfor politiet allerede da konkluderte med at det er snakk om drap.

Delvis forkullet

Johansen beskriver liket som «sterkt forbrent, delvis forkullet». OA fikk i helga opplysninger som tilsa at det også var oppstykket, uten at det er kjent om det i så fall skyldes ilden eller andre forhold.

– Jeg ønsker ikke å kommentere det. Jeg kan si det var ille tilredt , sier politiadvokaten.

– Er hele kroppen funnet? Det vil vel ha betydning for om funnstedet også er åstedet?

– Jeg vil ikke si noe om det ennå. Vi venter på den foreløpige obduksjonrapporten, som kommer tidligst i ettermiddag eller i kveld.

Lå på et bål

Johansen sier at politiet holder det åpent på nåværende tidspunkt om funnstedet også er åstedet for drapet. De mener imidlertid at liket ble påtent der.

– Ja, vi har bålrester på stedet, og vi knytter det til brannskadene på kroppen, bekrefter han overfor OA.

– Og dere utelukker uhell?

– Ja, det er ikke noe vi etterforsker som aktuelt.

Nær veien

Liket lå dels synlig for trafikanter.

- Han ble funnet et par meter fra veikanten. Men det er en lite trafikkert vei, langt fra bebyggelse. Det er heller ingen hytter i umiddelbar nærhet, sier Johansen.

- Var bålet også i veikanten, eller ble kroppen flyttet?

- Det vil jeg ikke si noe om.

Trodde det var dukke

Funnstedet er på åsen omlag seks kilometer fra Fylkesvei 245, Vestsideveien, ved Fluberg bru. Her starter Skjellingsveien som går over åsen. Liket lå nær en sidevei som heter Totjernveien.

Det ble funnet av to ungdommer som tilfeldigvis passerte. De varslet politiet i 19.30-tida lørdag. Politiet gikk ikke ut med informasjon om saken før Oppland Arbeiderblad fikk et tips og kontaktet operasjonssentralen søndag kveld.

En kilde nær de to ungdommene sier til OA at de først trodde de så en mannekeng; en utstillingsdukke. De stoppet bilen for å undersøke nærmere. De skal ikke ha lagt merke til bålrestene eller andre objekter rundt liket.

Ikke identifisert

De to som gjorde det grufulle funnet har snakket med politiet flere ganger gjennom helga. Etter hva OA erfarer skal de inn til formelt avhør i dag.

Politiet foretar fortsatt undersøkelser på stedet. Avdøde er ennå ikke identifisert, men sier til NRK at de har en viss mistanke om hvem det var.

– Vi mottar tips fra publikum og undersøker disse nærmere, sier Kristian Johansen.

– Funnet skjedde på helg; har dere kommet i kontakt med hyttefolk som befant seg på åsen?

– Nei, ikke per nå.

– Er det spor etter flere mennesker på funnstedet?

– Det kan vi ikke si noe om.

– Det er kommet fram i dag at enkelte har reagert på en bobil som har stått parkert i området, hva kan du si om den?

– Vi knytter ikke særlig mistanke til den bobilen.

– Er det noe som peker i retning av en konkret gjerningsperson?

– Nei, vi har ingen mistenkte eller pågrepne.

Ønsker kontakt med publikum

Stedet hvor mannen ble funnet er fortsatt avsperret da politiet ikke er ferdig med sine kriminaltekniske undersøkelser.

Politiet ber om tips og opplysninger fra publikum som kan ha vært i området fra fredag kveld til lørdag klokken 19.30. De arbeider altså ut fra en teori om at liket kun har ligget der i dette tidsrommet.

Skjellingsveien er bomvei, men bommen er ikke betjent eller overvåket. Veien går helt over til E16 i Begnadalen i Sør-Aurdal.

Ingen personer er meldt savnet i nærområdet. Alle landets politidistrikter er derfor varslet om drapssaken.

Dumpingplass

OA har vært i kontakt med en av de nærmeste naboene til avkjøringen mot åsen på Vestsida. Han har utsyn fra eiendommen sin til trafikk på så vel Skjellingsveien som Fylkesvei 245 og veien fra Flubergbrua, men har ikke gjort observasjoner utenom det vanlige de siste dagene. Han har heller ikke hørt om andre i nærområdet som har gjort det.

– Hva som ville vært unormalt er imidlertid vanskelig å si, for det er ganske mye trafikk til og fra åsen på grunn av blant annet hyttene, sier mannen, som ikke ønsker navnet sitt publisert.

– Men åsveien blitt brukt til å dumpe diverse før; som opphogde biler og søppel. Jeg vil tippe det er noen som har kjørt avdøde dit, og som ikke har tilknytning til området, legger han til.

– Politiet mener liket ble forsøkt brent på et bål. Kan røyk ses fra bygda?

– Nei, den kunne kanskje ses fra Bergegarda (motsatt side av fjorden, red. anm.), men vi ser ikke røyk fra åsen med mindre den er helt utpå åskammen.

Dødens gård

Det er ikke første gangen det er funnet drapsofre på Vestsida i nyere tid. For noen år tilbake ble det rullet opp et kriminelt miljø rundt leietakerne på den såkalte Dødens gård, noen kilometer sør for Fluberg bru. Der ble to mennesker tatt av dage.

Ragnar Bjertnæs Abrahamsen ble funnet drept på låven på gården i romjula 2007. Politiet fikk kjennskap til drapet gjennom avhør etter bilbrukstyverier. Senere ble to grove og brutale ran avslørt, og liket av Jan Petter Aarstad ble funnet i en brønn på gården.

Fem personer ble tiltalt for drapene. Etter flere rettsrunder ble tre av dem funnet skyldige. Et søskenpar ble dømt for to overlagte drap og en venn av dem ble dømt for ett. Sistnevnte fikk 19 års fengsel, søsknene fikk 21 år.

Artikkeltags