Plassering av luftambulansebasen i Innlandet

Trondheim  20171109.
Luftambulansens helikopter som kjøres ut på rampe fra hallen på Tiller.
Modellklarert til redaksjonell bruk.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Trondheim 20171109. Luftambulansens helikopter som kjøres ut på rampe fra hallen på Tiller. Modellklarert til redaksjonell bruk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg har lest prosjektrapporten til Sykehuset Innlandet, spesielt punkter og avsnitt om plassering av ny luftambulansebase i Innlandet. Og jeg finner kun to argumenter for å plassere den i Elverum; dekningskart (uten demografi) og eventuelt bidrag til framtidig prehospitalt senter.

Dette er argumenter som bør suppleres med følgende:

1. Stortinget har bevilget 10 millioner kroner til prosjektering av luftambulansebase ved Mjøsbrua. Dette er jo en bevilgning som er knyttet mot LA base ved/i nærheten av Mjøssykehuset.

2. Sykehuset Innlandet valgte Moelv som stasjonering av legebil, i påvente av helikopter. Lokaliseringen dekket mest hensiktsmessig plassering for å møte ambulanse transporter fra alle deler av Innlandet.

3. Når man ser på dekningskart, med demografi (der befolkningen bor) ser man klart at ved Mjøsbrua er en bedre egnet plassering enn Elverum. Ved å se på aksene nord – sør i de 3 dalførene, og øst – vest finner man grovt sett ut at Mjøsbrua er veldig sentral. Hvis man vil se på hytte/turistbildet i tillegg, må man ta med alle hytteområder, Sjusjøen, Hafjell, Kvitfjell, Gausdal og Valdres. Ikke bare Trysilområdet, som er nevnt i prosjektrapporten.

4. Risikoanalyse for store ulykker ved trafikkårene E6 og Dovrebanen. Her bør trafikkmengde og risiko bli vurdert med rask akuttmedisinsk hjelp. Dette må vektlegges.

5. Nærheten til forskningsmiljøet ved NTNU bør også sees på, her har de blant annet prosjekter om store droner til pasientflytting. Utdannelse og forskning er også elementer som utvikles enklere ved nærhet. På Raufoss er det en mangfoldig industripark med 2500 ansatte, den største arbeidsplassen i Innlandet samlet på et område. Her er det produksjon og utvikling av mange produkter.

Disse momenter er ikke skrevet for å sette Elverum opp mot annen plassering, men for å få med alle viktige momenter ved plassering av luftambulansebasen.

Referanser i prosjektrapporten: Pkt 1 side 7 – 8, pkt 5-3-2 side 35-36, pkt 8-3-2 side 165.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken