Populært med åpen dag på Vea

Av
DEL

Innsendt– Norges grønne fagskole – Vea ble etablert i 1923, og har blitt en holden skole på 97 år. Selv med lang fartstid, så er det mange i regionen som ikke har vært og opplevd Vea. Dette ønsket vi å gjøre noe med, og lørdag 14 september arrangerte skolen åpen dag, sier Grethe Bøhn Busterud som er markedsansvarlig på Vea.

– Det er viktig for oss at lokalbefolkningen kjenner oss og kan fremsnakke vår skole og hva vi kan tilby. Skolen inneholder jo så mye og er i stadig forandring. Mange vet at Vea er i Moelv, men kjenner ikke akkurat hva skolen inneholder og har av muligheter, sier Bøhn Busterud. Vi er jo en landsdekkende skole for høyere yrkesfaglig utdanning for grønne design –og miljøfag, i tillegg til at vi er en kurstilbyder.

– Dette ønsket vi å vise fram for regionen vår i dag. Med kurs, Vea-mesterskap, plantesalg og omvisning. Det ble fint vær og ca 250 stk møtte opp for å se, sanse og oppleve Vea. Mange kom for å oppleve Vea for første gang. Mange uttrykte at de har kjørt forbi Vea mange ganger, man aldri turt å kjøre innom. Grethe Bøhn Busterud påpekte at; uteområdet på Vea er oppe 365 dager i året. Vi har et fantastisk uteområde, som folk kan se, sanse og få inspirasjon i. Ta med deg matpakka og gå rundt for inspirasjon og glede. Vi er statlig eid og ergo, så skal vi være til for alle. Vi ønsker å åpne opp mer for publikum og vise hva Vea er og står for, sier Bøhn Busterud.

Yrkesutdanning i vinden igjen

Yrkesfaglig utdanning er i vinden om dagen, og en viktig del av kunnskaps- samfunnet. I den norske befolkningen får stadig nye generasjoner lengre og bedre utdanning enn de foregående. Dette er et resultat av politiske valg, dels av personlige valg, samfunnsutvikling og behov i arbeidslivet. Og behovet for høyere fagskolekompetanse er stadig økende.

Yngre generasjoner er opptatt av å dyrke selv, forbrukeren er opptatt av at det vi kjøper skal være kortreiste og du skal kjenne til hvor produkt er produsert. De som ønsker å utdanne seg i praktiske grønne fag har mange muligheter til det nå. Og markedet er klar for å benytte seg av sluttproduktet, bare det gjøres tilgjengelig.

Populært med kurs

– I tråd med behovet for kunnskap har Vea også utvidet tilbudet på sin kursavdeling, til ikke å bare gjelde for bransjen, men også for den private hageelsker og gartnerinteresserte o.l. Folk har et sug etter det primære, som jord, planter og dyr. Og de ønsker å gjøre ting og være i nærheten av naturen som gir ro i sjelen. Det er en veldig interesse for hage og dyrking, sier Bøhn Busterud.

Høyt nivå i Vea-mesterskapet

40 blomsterdekoratører fordelt på 20 lag deltok på Vea-mesterskapet som arrangeres annet hvert år. Det var deltakere fra hele landet, samt Danmark, Sverige, Polen og Ukraina. Antall påmeldte lag er rekord og nivået i år er utrolig høyt, fortelle lektor og kursvertinne Siv Engen Heimdal. Her deltar alt fra første års studenter til blomsterdekoratører med lang erfaring i faget. Det kan nevnes at noen av deltakere er lærere i faget, har deltatt i verdensmesterskap, Europamesterskap, er aktive kursholdere i Japan og Kina og flere av deltakere er nytenkende trendsettere i faget. Dette viser en faglig bredde hvor skapergleden og fellesskapet er sentralt.
Konkurransen foregikk utendørs, og oppgaven de fikk er ganske fri. Her jobbet de 2 og 2 på lag og i år var oppgaven: Skap et eller flere objekter under tittelen: Bærbart og bærekraftig. Her ble det laget spektakulær blomsterkunst og publikum hadde mulighet til å se dekoratørene jobbe i skaperprosessen.

I år ble vinneren; Stein Are Hansen som er tidligere VM-mester, sammen med Marianne Hestenes fra Molde. Det er en utfordring når 2 personer skal bli enige om å skape et kreativt produkt på 23 timer. Vi må handle raskt og ikke dvele for mye. Det er viktig at vi kjenner hverandres egenskaper godt og kan å samarbeide, forteller Marianne Hestenes. Jeg er så utrolig glad for å vinne og dette mesterskapet har høy status i bransjen. At vi nå automatisk er med som deltakere til neste års NM, er et kjempepluss.

Artikkeltags