Lag deg et mål! Veien dit er livet og vel så viktig som å nå målet.

Av
DEL

Innsendt Dette sa Øyvind Torp, da han torsdag 17/10 holdt foredrag for vel 90 frammøtte på Gjøvik bibliotek.
Torp er for mange kjent som fastlege på Bøverbru. Den senere tiden har han også gjort seg kjent som forfatter, maratonløper og kreftpasient.
Han fortalte i sitt foredrag om da han en dag i 2016, mens han satt på fastlege kontoret, fikk «sitt livs sjokk» ved synet av sine egne MR-bilder. Et raskt overslag i eget hode sa at han da hadde cirka ett år igjen å leve.
Overgangen fra å være fastlege til å bli kreftpasient var brå og brutal. Han følte tidlig behov for å bidra selv i kampen mot sykdommen, og stilte sine behandlende leger spørsmålet: Hva kan jeg selv gjøre? Svaret han fikk var nedslående. Det er ingenting du kan gjøre. Overlat dette til oss, og lev som før.
Som allmennlege følte han seg på ingen måte som spesialist innen kreft, og skjønte at han måtte fordype seg i dette. Han stilte seg spørsmålet som utallige nydiagnostiserte kreftpasienter har stilt før han. Hvorfor meg? Hva har jeg gjort som har gitt meg kreft?
Han har siden dette gjennom å lese seg opp på forskning, utviklet det han selv har kalt sitt selvforsvar mot kreft – en overlevelsesstrategi som omhandler 10 grep du selv kan ta. Han påpeker at det som kan forebygge kreft, er like viktig å tenke på dersom du først har fått sykdommen. Disse 10 grep omtaler han også i boka som han har gitt ut med samme tittel.
Han påpeker et nøye sammensatt kosthold, reduksjon av stress, å unngå skadelige stoffer som tobakk og alkohol, fysisk aktivitet og et effektivt immunforsvar som en vesentlig del av sitt selvforsvar mot kreft.
Etter sin siste operasjon satte han seg et mål om å løpe maraton i Berlin. Dette målet har han fullført med glans. I august 2018 løp han også distansen Paris-Moskva. Han poengterer viktigheten av å sette seg mål, og med det oppnå mestring og unngå hjelpeløshet i det som for mange vil virke som en uhåndterlig situasjon. Men som han sa; Veien dit er livet og vel så viktig som å nå selve målet.
Temakvelden var et samarbeid mellom kreftforeningens temakafé, Brystkreftforeningen Gjøvik og omegn og Gjøvik bibliotek.

Artikkeltags