Foredrag av gartner Nordrum i tema Beredskapshagen

Gartner Nordrum kommer til Frivilligsentralen og forteller om "Beredskapshagen"

Gartner Nordrum kommer til Frivilligsentralen og forteller om "Beredskapshagen" Foto:

Av

Hagelaget inviterer til foredrag torsdag 13. februar på Frivilligsentralen

DEL

Innsendt Nordrum er utdannet gartner og pedagog. Han har driver bloggsiden: https://www.datsja.no/datsja. Her er det mye interessant lesing for oss som liker å dyrke våre egne grønnsaker og som i en krisesituasjon vil være mest mulig selvhjulpen. Anders Nordrum har gjennom sine 22 år ved Gjennestad gartnerskole, og 8 år som gartner og formidler av kunnskap om grønnsaksdyrking ved Valdres fengsel, opparbeidet en bred kunnskap om dyrking av matvekster.

Gjennom oppveksten ble både Anders og hans kone Barbro introdusert for dyrking i sine foreldres grønnsakshager og potetåker. De siste 30 årene har de to dyrket, prøvd ut og erfart gjennom egen kjøkkenhage - først i Vestfold og nå de siste årene i Valdres.

Hans kontakt med øst-europas datsjaer, lesing i gamle fagbøker og samtaler med gamle og unge kjøkkenhagedyrkere i Norge, har gitt han ny innsikt.

Datsja har et tungt fokus på dyrkingsteknikker som kan gjøre det mulig å dyrke mye selv om vi en gang i fremtiden skulle oppleve perioder med høyere matvarepriser og vanskelig tilgang på mat. I praksis blir dette en økologisk dyrking med gjødsel og innsatsfaktorer i trillebåravstand fra hagen. Nordrum vil gjennom sitt foredraget ha disse perspektivene i bunn.

Gjøvik hagelag ønsker å stimulere medlemmer og ikke-medlemmer til å begynne å dyrke sine egne grønnsaker. Skulle det oppstå en krisesituasjon er det betryggende å ha egendyrket mat. Det er også en stor tilfredsstillelse å gå ut i egen hage og hente grønnsaker og å spise egendyrket mat. Det er viktig å få innsikt i hvordan vi tar vare på jorda og jordas liv. For å lykkes med dyrking må vi begynne med det som er under våre føtter. Det skrives stadig mer om insektenes betydning for matproduksjon, og ved å dyrke grønnsaker i egen hage bidrar den enkelte til å bedre insektenes og miljøets kår. En organisk og levende jord har også større evne til å binde CO2. En stor kortklipt plen innbyr lite til et variert insektliv. Gjøvik hagelag ønsker å spre kunnskap som kan bedre klima, noe dyrking i egen hage eller balkong kan bidra til. For det er som ordtaket sier «mange bekker små blir en stor å».

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken