«1989. Året som forandret Europa» med Per Anders Madsen

Per Anders Madsen. "1989-året som endret Europa"

Per Anders Madsen. "1989-året som endret Europa" Foto:

Av

Per Anders Madsen kommer til Pensjonistuniversitetet Gjøvik 10. mars.

DEL

Innsendt 
Madsen har i sin ferske bok skrevet om Berlinmurens fall og hvordan denne hendelsen endret historien.

Den 9. november 1989 besluttet DDRs myndigheter å åpne for fri utreise for innbyggerne i det lukkede sosialist-diktaturet. Den natten og de påfølgende dagene har brent seg inn i vår kollektive bevissthet. Murens fall var et faktum og to økonomier, to regimer, og ikke minst alle de menneskene som hadde vært totalt skilt fra hverandre i nesten tredve år, skulle nå forenes.

I sitt foredrag vil han fortelle om en gruppe aktivister i Leipzig som han intervjuet under arbeidet med boken, og hvordan disse fikk snøballen til å rulle. Madsen forteller hvordan aktivistene kjempet for ytringsfrihet og andre grunnleggende menneskerettigheter – hva de gjorde, hvordan de tenkte, risikoene de tok, og om kampen mot regimet og sikkerhetspolitiet.

Hvorfor det akkurat ble Leipzig handlet om at det var her de store massedemonstrasjonene tok til utpå høsten 1989, demonstrasjoner som satte regimet under et voldsomt press og til slutt førte til Berlinmurens fall.

Madsen vil også fortelle om det storpolitiske spillet, reformpolitikken i Sovjetunionen, forholdet mellom supermaktene og utviklingen i DDRs naboland. Dette gir kontekst til det som skjedde i Leipzig og DDR og er også nødvendig for å forstå hvorfor Berlinmuren kunne falle den 9. november 1989.

Per Anders Madsen (f. 1955) er Cand. Philol. med blant annet historie og idehistorie i fagkretsen. Han er tidligere journalist og redaktør i Aftenposten, med utenriks- og kulturstoff som arbeidsfelt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken