Gå til sidens hovedinnhold

Penger til sykehusinvestering er et lån, ikke en gave

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg viser til redaktør Sønstelies gjengivelse av et intervju Hamar Arbeiderblad har med styremedlem Ove Talsnes i Sykehuset Innlandet. Der uttaler Talsnes at «han ber alle merke seg at staten vil bevilge ni milliarder kroner til et nytt Mjøssykehus».

Dette medfører ikke riktighet. Staten, det vil si Stortinget, godkjenner en lånesøknad fra Helse Sør-Øst. Dette lånet skal nedbetales over (trolig) 25 år og det skal betales rente. Disse kostnadene tas fra driftsbudsjettet til SI. Jo større en investering er, jo mindre penger blir det til pasientbehandling.

Lånet vil være på rundt 6 milliarder, resten må SI stille opp med av egenkapital. Disse 2,7 milliardene må være avsatt fra driftsmidler, det vil si tatt fra pasientbehandling, før Mjøsssykehuset bygges.

Det er ganske alvorlig at et styremedlem i et helseforetak ikke vet hvordan sykehusøkonomien fungerer ved investeringer i strukturendringer. Det betyr at han ikke vet hvordan Mjøssykehusets kostnader reduserer omfanget av pasientbehandling. Alvorlig er det også at han gjennom sine uttalelser bidrar til å opprettholde feilaktig informasjon som finnes i en del miljøer i Innlandet, bevisst eller ubevisst, og HA burde stilt noen kontrollspørsmål.

De 9 milliardene er altså et lån og oppsparte midler, ikke en gave.

Kommentarer til denne saken