Nå ligger alt til rette for det spektakulære skirennet som starter i Gjøvik

PRØVER IGJEN: Ådne Skurdal har på ingen måte gitt opp tanken om Pendlerrennet. Snøforholdene i år er til stor inspirasjon. Foto: Per Hovland

PRØVER IGJEN: Ådne Skurdal har på ingen måte gitt opp tanken om Pendlerrennet. Snøforholdene i år er til stor inspirasjon. Foto: Per Hovland

Artikkelen er over 2 år gammel

Mildvær og snømangel har stoppet drømmen om skirenn fra Gjøvik med målgang i Oslo. Men nå har Ådne Skurdal trua.

DEL

– Alt ligger til rette for at vi kan få avviklet Pendlerrennet i år, sier Ådne Skurdal, direktør ved Quality Hotel Strand på Gjøvik, ivrig milsluker og primus motor for langløp på ski mellom Gjøvik og selveste hovedstaden.

For tre år siden ble det gjennomført et testrenn i traseen som er 130 kilometer lang og har 3000 meter i samlet høydeforskjell. Håpet har vært at dette skulle bli en årlig begivenhet. Men Skurdal innser at værgudene bestemmer.

Stadig i bruk

I to år er rennet blitt avlyst på grunn av snømangel og mildvær.

– Vi må belage oss på at dette blir fra år til år, men har likevel tro på at et pendlerrenn på sikt kan få fotfeste og bli attraktivt for dem som virkelig vil prøve hva kroppen er god for.

Han nevner at traseen, hvor det hvert år tråkkes løyper så sant det er nok snø, stadig blir brukt av hardhauser, for eksempel utøvere av triatlon.

– Så lenge dette rennet foregår i lavlandet, kan vi ikke regne med topp snøforhold hvert år. Men vi har fått trøstende ord fra en arrangør av turløp på skøyter i Nederland. Der er de vant med å måtte avlyse enkelte år på grunn av været, men de har likevel lykkes med å bygge opp arrangementet som en merkevare.

En viss utfordring er å skaffe mannskap til et slikt arrangement som er prisgitt været. Denne gangen tar hotellet mye av kostnaden. Hotelldirektøren legger ikke skjul på at hans personlige interesse for skiløp er ganske avgjørende for den beslutningen.

Verdens tøffeste?

– Samtidig er dette med å sette Gjøvik på kartet. Og vi håper selvfølgelig på å få noen overnattinger fra folk som vil gå distansen, om det ikke skjer i forbindelse med rennet.

Skurdal sier han har et titalls påmeldte så langt, men drømmer om 50. Da ville han vært strålende fornøyd. Med over 130 km er Pendlerrennet et av verdens lengste og tøffeste skirenn. Traséen går i veldig kupert terreng, hvor det er lite hvile. Kun tre steder må skiløperne krysse bilveg.

– Hva med sikkerhet langs en så lang løype?

– Vi har en fin løsning med gps-tracker med sos-knapp. Så hvis en løper ikke skulle komme seg videre, vil det raskt kunne sendes ut hjelp dit han eller hun befinner seg.

Rennet gjøres mulig av frivillig innsats av idrettslag langs løypa, kommuner og skiforeningen, påpeker Ådne Skurdal.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken