Solveggen lokker, det samme gjør felleskiene og tursekken proppfull av appelsiner og Kvikklunsj, hvis man er så heldig å finne såpass med snø, vel å merke.

Men selv den mest turglade kan bli lei lukten av råtten snø og vårbløt jord, derfor er det en stor glede å bringe til torgs en aldri så liten oversikt over andre ting å gjøre i påsken, som også kan innbefatte inntak av nevnte frukt og godis, dersom det er et must.

Quiz og flate baller

Her følger 10 tips til aktiviteter i ikke prioritert rekkefølge som kan gjøre påsken litt ekstra fargerik, og trives man i tillegg bak rattet, kan påskeutflukten bli ekstra artig og minnerik.

Vi starter på Retro bar på Raufoss som tradisjonen tro klemmer til med en rocka konsertrekke som starter onsdag kveld med Itchy Feet, mens Gills Wrecking Ball tar over på skjærtorsdag før Hr. Smiths Venner spiller Jokke-musikk påskeaften.

Radisson Blu Mountain Resort på Beitostølen har popquiz-guru Finn Bjelke koplet seg opp og står skjærtorsdag, langfredag og påskeaften klar til å direktesende Popquiz på Radio Vinyl fra hotellet. Her kan både lyttere og gjester bryne seg på Bjelkes underfundige spørsmål fra den rikholdige pophistorien.

Føler du for en tur inn i kinomørket, viser Gjøvik kino «Lange flate ballær 3» som produsentene hadde så stor tro på at de nektet pressen å se filmen før premieren i frykt for lave terningkast. Den taktikken slo til, for filmen med bil- og fotballentusiastene fra Østfold har av et samlet anmelderkorps ennå ikke oppnådd Yatzy. Men er filmen dårlig? Løs billett og se selv er vårt tips.

Stille vandring

Men det er godt å senke skuldrene og gi seg andre inntrykk i vold også. Glasslåven på Gran holder påskeåpent, og der kan du få med deg fotoutstillingen «Landskap & landskap – To generasjoner fotografi» med Per Berntsen og Christina Leithe som på hver sin måte viser hvordan de foretrekker å forevige naturen.

Det enkle er som kjent det aller beste, så hvorfor ikke besøke noen av våre flotte friluftsmuseer og bare la tankene vandre mellom hus og hytter mens du tar beina fatt? Eiktunet, Stenberg, prisvinnende Valdres folkemuseum, Lands museum og Hadeland folkemuseum er alle verdt et besøk i påsken, og selv om det akkurat der og da kanskje ikke skjer noe der, er det hyggelig å bare rusle rundt og titte for det.

Ønsker man å sette hjernen i sving samtidig som man føler for å sysselsatte både seg selv og resten av familien, er Vitensenteret i Gjøvik verdt et besøk i påsken. Ved siden av en drøss påskeaktiviteter, kan du blant annet jakte på det forsvunne gullegget eller liste ut hvor mange kyllinger som har rømt.

Litt heftigere

Vi girer opp noen hakk og tipser om Garasjefestivalen filmfestival på Fyrverkeriet kulturhus på Raufoss som langfredag og påskeaften snurrer i gang med heftige musikkvideos, spennende dokumentarer og konsert med Kvikksand (fredag). Arrangementet er gratis, og festivalen kommer blant annet til å vise «Lunter å tenne» som er en dokumentarfilm om Joachim «Jokke» Nielsen, laget av studenter fra dokumentarlinja i høyskolen i Lillehammer.

Er du glad i å kjøre bil, er det å anbefale en tur til Aukrustsenteret i Alvdal som holder åpent onsdag, påskeaften og 2. påskedag. Ved siden av å oppleve Østerdalen i vårskrud, er det alltid en fest å besøke Aukrustsenteret som med sine malerier, tegninger og kulisser fra filmene bringer en svært så tett på Kjell Aukrusts magiske verden.

Er du glad i å kjøre bil og samtidig vil oppleve bypåske og høre på ulike varianter av ekstrem heavy metal, er den årlige Inferno-festivalen i Oslo noe som bør oppleves. På festivalscenene i år står band som Mayhem, Kreator, Venom og Gorgoroth, og det hele foregår på Rockefeller og John Dee skjærtorsdag til søndag.

Blir dette for heftig, svinger gode, gamle Rune Rudberg innom Khalles korner i Gjøvik påskeaften.