Meteorologisk institutt varsler en heftig avslutning på årets påske.

– Et stormsenter treffer oss søndag, og gir ruskevær i store deler av Norge. Det ventes kraftige vindkast, snø og vanskelige kjøreforhold flere steder.

Til Nettavisen sa vakthavende meteorolog, Martin Granerød, at et stormsenter ventes å treffe Helgeland i løpet av første del av søndag.

– Det setter opp et kraftig nordavindsfelt fra omtrent Stadt og opp til Troms, det innebærer sterk kuling utsatte steder, opplyste Granerød.

– Fest hagemøblene

Uværet vil fortsette fra søndag kveld til mandag formiddag, og de kraftige vindkastene vil komme opp på 28–38 meter per sekund i Trøndelag og deler av Nordland, skriver Meteorologisk institutt på søndag.

– Det er såpass ille at ting kan flytte på seg. Jeg vil anbefale at folk fester løse gjenstander som hagemøbler og trampoliner, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til Nettavisen.

Ifølge Romerikes Blad kan vinden på Østlandet og Telemark komme opp i 20 meter per sekund. Det tilsvarer hele 70 km/t. Vinden er forventet å komme med full kraft fra klokken 04.00, natt til mandag.

Det er sendt ut gult farevarsel for Østlandet. Fra natt til mandag og fram til mandag kveld ventes kraftige vindkast fra nordvest. I lavlandet ventes lokalt vindkast over 20 m/s, i fjellet 28-34 m/s.

Over 100 km/t

Fra Vestlandet og nordover blir det imidlertid enda sterkere vindkast.

– Vi ser at det kan komme vindkast fra 30–35 meter per sekund. Det kan føre til trevelt over strømlinjer eller på veien. Det kan også bli vanskelige kjøreforhold, forteller Granerød.

35 meter per sekund tilsvarer 126 km/t, men meteorologen opplyser at det verste kommer natt til mandag og at det vil avta på formiddagen.

Snø

Det er også ventet snø flere steder i landet fra søndag kveld til mandag kveld, Det er blant annet sendt ut gult farevarsel for snø i Møre og Romsdal og Nordfjord, og i Trøndelag, nord på Helgeland og sør i Salten kan det lokalt komme 10–25 cm snø.

Det kan også være utrygt for enkelte snøbyger nord for Mjøsa, mandag formiddag, skriver yr.no. På Vestlandet ventes det for det meste enkelte sludd- og snøbyger.