Økt snøskredfare i hele landet

Den siste uka har det gått flere skred på Filefjell. På Østlandet har NVE utstedt varsel om moderat til betydelig snøskredfare.

Den siste uka har det gått flere skred på Filefjell. På Østlandet har NVE utstedt varsel om moderat til betydelig snøskredfare. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er betydelig snøskredfare flere steder i landet.

DEL

Etter et døgn i beredskap har hjelpekorpsene allerede brukt over 175 tjenestetimer på blant annet søk i skred, leteaksjoner og skader. Flest skader har skjedd i terreng, opplyser Kjersti Løvik, leder for Landsråd Hjelpekorps.

Løvik påpeker at det er stor snøskredfare i store deler av landet.

Mange skred på Filefjell

På Østlandet har NVE utstedt varsel om moderat til betydelig snøskredfare. Den siste uka har det gått flere skred på Filefjell.

– Det har gått masse skred her, både naturlig utløste og skred utløst av mennesker, men jeg har ikke sett så mange nye skred etter at vinden løya i ettermiddag, sa Leif Øyvind Solemsli, som er skredobservatør for varsom.no på Filefjell, til Fri Flyt torsdag denne uken.

– Viktig å ta sine forholdsregler

På Helgeland varsler NVE faregrad 4 – stor snøskredfare – for lørdag, og faregrad 3 – betydelig – i resten av Nord-Norge. Også på Vestlandet er det varslet betydelig snøskredfare, spesielt i Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre og Fjordane.

– Vi oppfordrer alle til å følge merkede løyper, da disse går utenfor skredfarlig terreng. Dette gjelder både skiløpere og turgåere. I Trøndelag har det hittil i år gått skred på steder det ikke pleier å gå skred, så det er viktig å ta sine forholdsregler, sier Løvik.

Hun anbefaler dessuten alle å velge tur etter evne og å tilpasse løypa til hele turfølget.

Snøskredfaren har allerede latt seg merke i trafikken. Riksvei 13 over Vikafjellet i Sogn og Fjordane ble fredag stengt etter at en snøskred hadde gått over veien. Lørdag ble det åpnet for kolonnekjøring.

Artikkeltags