Gå til sidens hovedinnhold

På tide med ny Mjøs-aksjon!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den siste tidens oppblomstring av alger og diskusjon om Skibladners drivstoff, har gitt økt oppmerksomhet rundt Mjøsa som drikkevannskilde og som en del av vårt felles miljø. Men Mjøsa trenger ikke flere symboltiltak - den, og vi, trenger en ny Mjøsaksjon. Denne gangen må vi ta tak i den usynlige forurensingen – mikroplast.

Det er vår felles utfordring når det gjelder drikkevannskilden vår Mjøsa. Mikroplasten som i dag renner ut i Mjøsa er der - men vi ser det ikke.

Forskere har for første gang undersøkt om det finnes mikroplast i norske innsjøer. Dessverre fant man like høye konsentrasjoner i Mjøsa som i Nordsjøen. Forskerne tok prøver av sedimenter, ulike partikler som ligger på sjøbunnen, på 20 ulike steder i Mjøsa. Antallet partikler varierte, og prøvene som viste mest mikroplast ble funnet utenfor Hamar og ved Mjøsbrua.

Vi har alle enhver et felles ansvar for hva vi slipper ut i drikkevannet vårt. I dag er det knapt mulig å oppdrive produkter som ikke inneholder mikroplast. Et besøk på Mjøsas Ark på Kapp Melkefabrikk avslører at de aller fleste produktene vi får kjøpt i dag inneholder mikroplast som er skadelig for Mjøsa.

Hvorfor er det så vanskelig å få mikroplast-frie produkter inn i butikkhyllene i Norge? Siden 2013 har en av de største parfyme kjeden i Tyskland, Rossmann, hatt et sortiment med produkter uten mikroplast. Nå fra sommeren 2019 vil de ha innført over 500 produkter hvor det ikke er spor etter hverken harde eller flytende mikroplast elementer. Når skjer det noe i Norge på dette området?

Ros også til Den Norske Turistforening som har kuttet ut fleece genseren og går for produkter uten mikroplast. Det kan både vi og andre lære noe av.

Gjøvik Arbeiderparti ønsker at Gjøvik skal utvikles til å være et klimaklokt samfunn. Vi mener det er klokt å satse på en ny og større Mjøs-aksjon nå.

Kommentarer til denne saken