Gå til sidens hovedinnhold

På sykehuset finnes ingen varme hender

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På sykehuset jobber det mange med ulike arbeidsoppgaver, de fleste av disse er sykepleiere.

Det er sykepleieren som møter pasientene på vei inn til sykehuset, og sykepleieren som gir det siste smilet på vei ut. I mellomtiden skjer det mye. Det er faktisk utrolig mye som skal måles, tilberedes, trykkes, vurderes, diskuteres, sendes og kontrolleres for at pasienten skal ha et så trygt og effektivt opphold som mulig.

Som tillitsvalgt treffer jeg mange sykepleiere med et enormt engasjement for arbeidsplassen og pasientene, men jeg har aldri møtt noen som har spesielt varme hender. Jeg har heller aldri sett noen englevinger blant de hvitkledde som utfører jobben sin.

Derimot erfarer jeg hvor spesialisert sykepleierne er i sine arbeidsoppgaver. I tillegg er sykepleieren limet i sykehuset, de samarbeider blant annet med laboratoriet for å få analysert prøver av pasienten, utfører tiltak som er diskutert med leger eller organiserer transport sammen med portører. Alle disse arbeidsoppgavene krever teknologi. For de som ikke jobber på sykehuset er nok de maskinene som sees i nærheten av pasienten mest kjent. Maskiner som tar inn eller ut væsker, bruker kamerateknologi eller puster for pasienten. Alle disse maskinene krever at en eller flere sykepleiere følger med, avleser målinger, justerer styrke, mengde eller dose, eller diskuterer resultater for at behandlingen til pasienten skal bli best mulig.

Noe teknologi er så enkelt som et bestillingssystem på en pc, mens annet medisinskteknisk utstyr er så komplisert at ansatte bruker år for å lære seg teknologien. Når en sykepleier har lært seg å bruke så avansert teknologi, finnes det en hel yrkesgruppe med ekspertkompetanse. Livsnødvendig ekspertkompetanse.

12.mai er det sykepleierdagen. Tema for denne internasjonale merkedagen er sykepleie og teknologi. Teknologien på sykehusene og i arbeidshverdagen til sykepleiere blir stadig bedre og mer avansert. Noe av dette underletter arbeidet til sykepleierne, men det betyr også at sykepleierne stadig må sette seg inn i nye oppgaver og utvikle nye egenskaper for å kunne gi pasientene mest mulig trygghet.

Norge er et land som satser tungt på teknologi, også innenfor helse. Norsk sykepleierforbund forventer at myndigheter og helseforetak satser like tungt på at vi skal ha nok sykepleiere i fremtiden til å utøve denne ekspertkompetansen.

Livsviktig investering i livsnødvendig kompetanse.

Kommentarer til denne saken