Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Even Aleksander Hagen har vært Innlandets fremste talsperson. Fylkesordføreren har vært brobygger for Oppland og Hedmark gjennom den gigantiske fusjonen til ett fylke. Det var han som sto helt i front for den delen av Ap som vant «slaget om Innlandet», og det er han som tydeligst har framført ambisjonene og mulighetene for det nye storfylket.
Medpolitikere og kolleger reagerte med overraskelse da fylkesordføreren mandag konstaterte at han ikke stiller til gjenvalg. Fordi det er jo heretter det er mulig å gi gass for Innlandet. Fram til nå har man måtte ha det forbehold i mente, at Innlandet kunne bli «oppatlyst» over natta. Først nå er den tvilen ryddet av veien. Mens andre fylker vil stå til knes i oppløsningskaos, kan Innlandet gi bånn køl og utforske de «eventyrlige muligheter» som valgspråket bygger på.

Slik er reaksjonene på Hagens beslutning: – Må bruke tid på å rekruttere unge
Men Even Aleksander Hagen velger altså å sende stafettpinnen videre. 33-åringen ble tidlig beskrevet som et av de største politiske talentene i landet, og har vært folkevalgt i hele sitt voksne liv. Nå er han nysgjerrig på hvilke andre muligheter som finnes, og ser ikke bort fra at han endelig skal ta i bruk lærerutdannelsen. Menneskelig sett fullt forståelig, og et modig og personlig yrkesmessig valg for Hagen.
For Arbeiderpartiet i Innlandet, skaper Hagens nei et stort hull i veven. Fra før er det kjent at tidligere gruppeleder Anne-Marte Kolbjørnshus gir seg i fylkespolitikken. Med 16 år bak seg på fylkestinget, er Hagen og Kolbjørnshus begge av den unge generasjonen som var i posisjon til å lede Ap i Innlandet inn i framtida. Nå må partiet lete fram nye hærførere. Og det foran en valgkamp som neppe vil bli av de enkleste, ut fra reaksjonene å dømme på Aps vedtak i oppløsningsspørsmålet.
Dette blir en stor utfordring i distrikter der forrige lokalvalg viste at Aps tidligere dominans er i ferd med å glippe. Kanskje er det nå partikontoret i Ap må innse at Innlandet må høyere opp på riksagendaen?
Dertil må partiet både regionalt og nasjonalt legge øret til bakken og spørre grasrota om det er et mønster her. Er det tilfeldig at det er de unge, de som har ambisjoner og viser det, som lander på å heller ville gjøre noe annet? Hvordan klarer egentlig Ap å ta vare på de som en gang skal ta over så mange posisjoner som det tradisjonelle styringspartiet har mål om å fylle? Får det leve kulturer innenfor organisasjonen som kan ha noe å si for rekrutteringen?
Disse spørsmålene er uansett organisasjon og parti sunne å reflektere over på jevnlig basis.

– Det kommer med en pris å engasjere seg politisk i dag – også for dine nærmeste
Verken Hagen eller Kolbjørnshus lukker døra til politikken for godt. Kolbjørnshus gir seg som folkevalgt, men fortsetter som kvinnenettverksleder i Innlandet Ap. Hun rettet en advarsel mot den interne partikulturen på årsmøtet nylig.
– Det er folk i vår organisasjon og på våre arenaer, som opplever å bli møtt på en måte som ikke hører noe sted hjemme, bare for å være tydelig på det. Hvordan har vi det på medlemsmøtene våre? Er det en åpenhet og raushet for å komme med en ekte tilbakemelding på det? Skap rommet for å gjøre det, sa Kolbjørnshus med partileder Jonas Gahs Støre i salen.
Også AUF adresserte dette fra talerstolen, noe som fikk Støre til å svare: – Hets i politikken, det skal vi ikke ha. Da må vi begynne med oss selv. Det er viktig.